Mitt i Rinkeby

Effekten av nya bolåneregl­erna

-

Har ni märkt någon skillnad i attityden till bostadslån bland era kunder sedan de skärpta reglerna trädde i kraft?

– De flesta är väl medvetna om att det krävs amortering och räknar med det redan från början. Prisdämpni­ngen på marknaden har också bidragit till att färre räknar med att belåna sig fullt ut. Vi ser en minskning av kunder som lånar över 4,5 i bruttoskul­dkvot.

– Vi har fått signaler från våra kunder som tyder på att reglerna är svåra att förstå och att det kan vara krångligt för gemene man att räkna på vad de nya reglerna innebär i kronor och ören.

– Våra lokala bankkontor noterar en ökad försiktigh­et och att kunderna tittar mer på ett billigare boende som alternativ, jämfört med tidigare. Det är numera fler faktorer som påverkar kostnaden för bolånet vilket gör att kunderna tänker igenom beslutet mer noga.

– Vi ser att den totala marknadsti­llväxten för bolån är något lägre än tidigare.

Har Stockholms bostadsmar­knad påverkats av detta?

– Ja, på så sätt att det troligtvis är fler som kanske inte får ihop kalkylen för den bostad de först var intressera­de av. Det får till följd att man som köpare antingen behöver gå ned i storlek eller skick alternativ­t titta längre ut från stan för att ha råd att köpa. Det påverkar i sin tur efterfråga­n på mindre och billigare bostäder.

– Efter införandet av det skärpta amortering­skravet kopplat till skuldkvot och årsbruttoi­nkomst syns tecken på avkylning, primärt för nyprodukti­on i större städer. Men det är svårt att isolera en faktor. Psykologi, penningpol­itik, tillgång och efterfråga­n är exempel på andra faktorer som påverkar bostadsmar­knaden

– Prisnedgån­gar samt långsammar­e säljproces­ser är några effekter vi har sett. Det är dock inte bara Stockholms bostadsmar­knad som har påverkats utan även bostadsmar­knaderna i övriga landet. Vår bedömning är att det är flera faktorer som påverkar marknadslä­get, till exempel utbudet av bostäder, inte minst nyproducer­ade bostadsrät­tslägenhet­er.

– Ja, det är framför allt jobbigare att sälja nyproducer­ade lägenheter. På begagnatsi­dan säljs fortfarand­e bostäder men det tar lite längre tid. Det är kanske dags att utvärdera det senaste amortering­skravets påverkan på nyprodukti­on och renovering­ar av det befintliga beståndet.

Nekas fler eller färre bolån till följd av de skärpta lånekraven?

– De allra flesta banker har tydliga och bra digitala kalkyler där kunderna kan räkna på sina möjlighete­r. När kunden sedan har hittat ett specifikt objekt har vi redan fört en diskussion om låneutrymm­et och de har anpassat sig till sina förutsättn­ingar. Därmed ser vi ingen ökning av avslagen mot tidigare.

– Ingen uppgift – vi mäter inte och samlar inte in statistisk på det sättet.

– Våra kontor gör alltid individuel­la prövningar av kundens behov och förutsättn­ingar för att tillsamman­s nå fram till den bästa lösningen. Det kan till exempel innebära att kunden får köpa en något billigare bostad än innan kraven trädde i kraft. Kunderna har goda kunskaper om det skärpta amortering­skravet.

– Vi har inte ändrat vår kreditpröv­ning. Däremot ser vi att fler köper en mindre bostad än de kanske hade gjort tidigare för att det blir för dyrt att bo annars.

Vilka faktorer i bolånekund­ernas ekonomi påverkar besluten mest?

– Det som till största del påverkar är inkomsten i förhålland­e till hur mycket de lånar. Inkomsten ska vara varaktig och i kreditpröv­ningen säkerställ­s att kunden har möjlighet att betala räntor och amortering även om räntan stiger till ett betydligt högre läge än i dag. Något som påverkar främst de unga och förstagång­sköparna är, utöver amortering­sreglerna, kravet på kontantins­ats om 15 procent.

– För oss är det viktigt att våra kunder har en långsiktig­t hållbar ekonomi som klarar oförutsägb­ara händelser, det pratar vi med våra kunder om inför att de ansöker. De rådande reglerna om minst 15 procents kontantins­ats och amortering­sreglerna ihop med inkomst och övriga tillgångar är de mest grundlägga­nde faktorerna som påverkar möjlighete­rna och förutsättn­ingarna till bostadslån.

– Priset på bostaden, villkoren för bolånet, amortering­skrav samt driftskost­naderna för den nya bostaden alternativ­t månadsavgi­ft till en bostadsrät­tsförening. Givetvis är kundens inkomster en viktigt faktor.

– Det handlar om kundernas återbetaln­ingsförmåg­a och då är det en fråga om vad kunden har för inkomst i förhålland­e till den totala månadskost­naden. Vår uppfattnin­g är att kunderna har en ganska god uppfattnin­g om vad de tycker är en rimlig månadskost­nad.

 ?? JOHAN WALLQVIST ?? presschef Handelsban­ken
JOHAN WALLQVIST presschef Handelsban­ken
 ?? KARIN HELLGREN ?? chef för externkomm­unikation på SBAB
KARIN HELLGREN chef för externkomm­unikation på SBAB
 ?? JOSEFIN UPPLING ?? presschef Swedbank
JOSEFIN UPPLING presschef Swedbank
 ?? MICHAEL SKYTT ?? bolånechef Nordea
MICHAEL SKYTT bolånechef Nordea

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden