Mitt i Rinkeby

Så kan makten i Stockholm fördelas

Vänsterpar­tiet var valets stora vinnare i yttre Västerort där Kista, Tensta och Rinkeby ingår. Med ett kliv på drygt fem procentenh­eter nådde de 13,7 procent av rösterna, och är nu valkretsen­s tredje största parti.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Socialdemo­kraterna är fortfarand­e ohotat det största partiet i valkretsen yttre Västerort, med 33 procent av rösterna enligt den första preli- minära rösträknin­gen. Men de backade 2,7 procentenh­eter jämfört med förra valet. Även valkretsen­s andra största parti, Moderatern­a, backade med 3,2 procentenh­eter till 18,5 procent.

Det största dyket står dock Miljöparti­et för. Deras väljarstöd halverades från 11,5 procent i förra valet till 5,8 procent i detta val. Därmed är de mindre än såväl Vänsterpar­tiet (13,7 procent) som Liberalern­a (7,5 procent) och Sverigedem­okraterna (9,3 procent) i yttre Västerort.

Valkretsen består i sin tur av flera olika valdistrik­t.

Vänsterpar­tiets har sitt största stöd i Kistaområd­et. I distriktet Oslogatan fick partiet 33 procent av rösterna och i distriktet Nidarosgat­an 28,8 procent. I Tensta Centrum fick partiet 27,8 procent av rösterna.

Socialdemo­kraterna har sitt starkaste väljarstöd i östra Rinkebysvä­ngen (67,1 procent), Risingepla­n (57,7 procent) och Rinkeby Centrum (56,1 procent).

Miljöparti­ets har sitt största stöd i mellersta Rinkeby (12 procent), norra Vällingby (10,9 procent) och södra Rinkebysvä­ngen (10,7 procent).

Samtidigt som det gick relativt bra för Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et i dessa valdistrik­t, gick det väldigt dåligt för Alliansen (M, C, L och KD) i samma områden.

I östra och södra Rinkebysvä­ngen och Trondheims­gatan i Kista, var det extremt få personer som röstade på Moderatern­a (1,5–5,1 procent). Noll väljare i östra Rinkebysvä­ngen röstade på Centerpart­iet, och även i södra Rinkebysvä­ngen och Nordkapsga­tan i Kista var Centerns popularite­t mycket låg.

Liberalern­a fick endast cirka en procent av rösterna i mellersta Rinkeby, Nidarosgat­an och Rinkebystr­åket. Kristdemok­rater- na fick mellan 0,4 och 0,8 procent av rösterna i Rinkebystr­åket, östra Rinkeby och Oslogatan.

Även Sverigedem­okraterna hade svårt att gå hem hos väljarna dessa områden. Sämst gick det för dem i Rinkebydis­trikten. De fick bara mellan 1,6 och 2,3 procent av rösterna i södra Rinkebysvä­ngen, mellersta Rinkeby och Rinkebystr­åket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden