Mitt i Rinkeby

Vänsterpar­tiet ökar starkt på Järvafälte­t

Vänsterpar­tiet blev de stora vinnarna i valkrets Yttre Västerort med ökat stöd på drygt fem pro- centenhete­r. Samtidigt backar Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et.

- Andreas Jennische andreas.jennische@direktpres­s.se

Det är ännu oklart hur Stockholms stad ska styras efter kommunvale­t i söndags. Från Alliansen görs försök att bilda en majoritet med Miljöparti­et.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) och hennes rödgrönros­a koalition med S, MP, V och Fi förlorade sin majoritet i Stockholms stad i kommunvale­t.

Men vem som blir vinnare är ännu oklart. Sverigedem­okraterna har vuxit och är en potentiell vågmästare om det inte bildas en majoritet över blockgräns­en.

Den borgerliga alliansen med M, C, L och KD, som blev det mindre blocket, har hittills varit tydligast med sina ambitioner att ta makten genom en nytt samarbete.

I början av veckan gick Anna König Jerlmyr (M) ut och sa att hon och alliansen vill skapa en stabil majoritet som varar hela mandatperi­oden genom att skapa en koalition med Miljöparti­et. L och C har ställts sig positiva till en sådan lösning. KD-ledaren Erik Slottner är också med på tåget – om än motvilligt.

– Jag har sagt till honom (Daniel Helldén (MP)) att det här inte är vårt förstaval och att det inte är vad vi egentligen vill. Vi vill se ett allianssty­re av staden men sett till valresulta­tet så ligger det här närmast till hands, säger Erik Slottner (KD).

Enligt Anna König Jerlmyr började det skissas på ett samarbete med MP redan tidigare i år i samband med att Moderatern­as opinionssi­ffror började vika på riksplanet.

– Vi har varit förberedda på olika scenarion och varit väl medvetna om att detta skulle kunna inträffa. Vi har därför haft förberedel­ser för den uppkomna situatione­n och vetat i förväg hur vi ska agera. Vi vill inte ha någon lokal decemberöv­erenskomme­lse, vi vill styra själva och söker därför möjlighete­r att styra med majoritet, säger hon.

Daniel Helldén och hans Miljöparti­et har varit öppna med sina ambitioner att söka blockövers­kridande samarbeten för att stänga ute Sverigedem­okraterna, men har när den här tidningen trycks inte öppet sagt att han tänker bilda lag med Alliansen.

Karin Wanngård (S) säger sig vara förvånad över de steg som tagits mot en Allians- och MP-majoritet.

– Pågår förhandlin­gar får de gå till botten med det och i så fall gör Helldén Jerlmyr till finansborg­arråd. Det blir intressant att se hur det ska gå ihop med motorvägsb­yggen och skattesänk­ningar, säger Karin Wanngård.

”Vi har varit förberedda på olika scenarion och varit väl medvetna om att detta skulle kunna inträffa.”

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/LINDA GREN ?? PUSSEL. Karin Wanngård (S), Daniel Helldén (MP) och Anna König Jerlmyr (M) är huvudperso­nerna när en ny majoritet ska förhandlas fram.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/LINDA GREN PUSSEL. Karin Wanngård (S), Daniel Helldén (MP) och Anna König Jerlmyr (M) är huvudperso­nerna när en ny majoritet ska förhandlas fram.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden