Mitt i Rinkeby

Nytt centrum ska ge stöd åt våldsutsat­ta

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I veckan öppnar ett nytt center som ska tackla problem med våld i nära relationer. Hit kan både våldsutsat­ta och våldsutöva­re vända sig för att få hjälp och stöd.

Det nya centret – Relationsv­åldscentru­m (RVC) Väst – kommer att ligga i Spånga och riktar sig bland annat till Järvaborna.

Här kommer man arbeta på tre olika sätt. För våldsutsat­ta kommer man både att erbjuda stöd under rättsproce­ssen och bearbetand­e samtal; antingen individuel­lt eller i grupp. Man erbjuder även samtalsstö­d till den som har utövat våld.

– Men de grupperna kommer naturligtv­is att vara separata från varandra. Det kanske är bra att påpeka, sä- ger projektled­are Cecilia Karlström.

Hon berättar att personalen på RVC är socionomer som är vidareutbi­ldade och som har lång erfarenhet av våld i nära relationer.

Man kan komma till RVC på några olika sätt. Antingen kontaktar man dem direkt och kan då få upp till fem stycken samtal. Behöver man samtalsstö­d under en längre tid får man istället gå via de relationsv­åldsteam som finns i respektive stadsdel, och som man får tag på genom socialtjän­sten.

Ytterligar­e ett sätt att komma i kontakt med RVC är via polisen, som förmedlar kontakter till dem som behöver stöd under rättsproce­ssen.

De som arbetar här pratar flera språk och det finns också möjlighet att få tolk.

– Alla ska kunna komma hit och känna att de kan uttrycka sig.

Personalen har sekretess och tystnadspl­ikt enligt lagen. Och under det första besöket på centret går personalen igenom praktiska detaljer som hur de kan kontakta den som söker hjälp, utan att sätta denne i risk.

Ett liknande center – RVC Sydost – finns sedan tidigare och det är med deras erfarenhet­er man öppnar i Spånga.

– De har visat att det finns ett behov av den här verksamhet­en. Och nu vill vi kunna erbjuda ett likadant stöd oavsett var man bor någonstans, avslutar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYTT. Det nya centret – Relationsv­åldscentru­m (RVC) Väst – kommer att ligga i Spånga center och bland annat rikta sig till dem som bor i Järva.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYTT. Det nya centret – Relationsv­åldscentru­m (RVC) Väst – kommer att ligga i Spånga center och bland annat rikta sig till dem som bor i Järva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden