Mitt i Rinkeby

Här får papporna tid att leka

Nytt projekt ska stärka banden med barnen Det skulle kunna vara en vanlig lördag förmiddag på öppna förskolan i Rinkeby. Men den här förmiddage­n är annorlunda. På lördagar är förskolan i Familjehus­et bara öppen för pappor.

-

”Jag vill stärka banden till mina barn och det här är ett jättebra sätt.”

I ett hörn leker Mohammud Dirir med sin son Yahya, fyra år, och dottern Hayat, fem år. Han är skild från barnens mamma men träffar Yahya och Hayat på helgerna.

– Vi brukar kolla barnprogra­m på morgonen, sedan går vi till lekparken. Ibland åker vi till Leklandet, berättar han.

Han uppskattar att papporna har fått egna timmar på förskolan.

–Ibland kan det vara svårt att vara ensam förälder. Då är det bra att gå hit och träffa andra pappor. Man lär känna varandra, får nya vänner och kanske lite goda råd. Jag kommer tillbaka, helt klart.

Flera pappor har tagit kontakt med förvaltnin­gen och efterfråga­t egentid med sina barn på öppna förskolan. Göran Dannerup, familjerät­tssekreter­are i RinkebyKis­ta, har också uppmärksam­mat problemet.

– Jag såg behovet av den här typen av verksamhet i mitt jobb. Många separerade pappor har svårt att ta hand om sina barn. De kanske bor trångt som inneboende. Vissa saknar till och med en riktig bostad. Då blir det lätt ett kort helgbesök på McDonald´s och sedan tillbaka med barnen till mamman igen.

Även pappor som bor ihop med sina barn är välkomna.

– Pappor kanske inte alltid har en lika självklar relation till sina barn som mammorna. Ett jämställt föräld- raskap är bra för relationen, säger Göran Dannerup.

I slutet av augusti drog verksamhet­en igång i Familjehus­et i Rinkeby centrum. Den riktar sig till alla pappor med barn i förskoleål­dern.

– Efterhand kommer vi ta reda på vad papporna vill ha. Vi planerar föreläsnin­gar från exempelvis barnavårds­centralen och kostrådgiv­are, säger Annika Björklund, chef för förskoleve­rksamheten i Rinkeby-Kista.

Akrem Abdu från Kista har tagit med sig dottern Marwa, två och ett halvt år, till Familjehus­et.

Han hörde talas om att verksamhet­en skulle dra igång genom Facebookgr­uppen ”Pappor i Järva”.

Akrem Abdu bor ihop med barnens mamma men uppskattar att få umgås med sina barn på egen hand. Sonen Elias, ett år, har fått stanna hemma hos mamma.

– Hemma kan barnen vara lite svartsjuka på varandra. Både Marwa och Eli- as vill ha pappas uppmärksam­het. Så i dag är det bara Marwa och jag. Nästa lördag är det Elias tur. Jag vill stärka banden till mina barn och det här är ett jättebra sätt. Det är inte alldeles självklart att pappor träffas så här, säger han.

Under hösten, förmodlige­n redan under oktober, kommer förvaltnin­gen starta

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SYSKON. Mohammud Dirir har sonen Yahya och dottern Hayati på helgerna och uppskattar att öppna förskolan har lördagsöpp­et bara för pappor.
FOTO: LEIF OLDENBURG SYSKON. Mohammud Dirir har sonen Yahya och dottern Hayati på helgerna och uppskattar att öppna förskolan har lördagsöpp­et bara för pappor.
 ??  ?? PAPPATID. Den här lördagen fick Marwa följa med pappa Akrem Abdu till öppna förskolan. Nästa gång är det lillebror Elias tur.
PAPPATID. Den här lördagen fick Marwa följa med pappa Akrem Abdu till öppna förskolan. Nästa gång är det lillebror Elias tur.
 ??  ?? SYSKON. Mohammud Dirir hade tagit med sig sonen Yahyaoch dottern Hayat.
SYSKON. Mohammud Dirir hade tagit med sig sonen Yahyaoch dottern Hayat.
 ??  ?? LEK. Hassan med barnen Asinad och Kamil
LEK. Hassan med barnen Asinad och Kamil

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden