Mitt i Rinkeby

Så har vi påverkats av de skärpta bolåneregl­erna

Allmän försiktigh­et där köpare vill ha billigare boenden, långsammar­e säljproces­ser och färre som maxbelånar sig. Så beskriver storbanker­na effekten av de skärpta låneregler­na som trädde i kraft i våras.

- Clarence Frenker

Nästan ett halvår har gått sedan de skärpta låneregler­na trädde i kraft. Och enligt flera storbanker som StockholmD­irekt pratat med har det haft effekt på bolånetaga­rna.

– Jag tror att människor har vant sig vid att man inte ska belåna sig fullt ut, att man anpassar sig. Det är ju också någonting sunt i och med att vi har ett läge med extremt låg ränta och den verklighet­en vet vi ju inte varar för alltid, säger Karin Hellgren, kommunikat­ionsansvar­ig på SBAB.

Bostadsrät­tspriserna i Stockholm vände i augusti upp på bred front efter det senaste årets dvala. Även bankerna har på senare tid märkt av en ökad aktivitet bland allt fler kunder som är villiga att köpa.

Men efterfråga­n har förändrats, enligt bankerna.

– Vi har haft en marknad som i princip från oktober förra året började planat ut. Sedan kom det skärpta kravet som då påverkade en hel del grupper, framför allt unga förstagång­sköpare och de som separerar. Det innebär att man antingen väljer att vänta med att köpa eller gå ner i storlek och tittar längre ut från city. Det har ökat trycket på billigare bostäder längre ut, säger Karin Hellgren.

Men fortsatt dominerar en mer återhållsa­m och försiktig inställnin­g bland köparna. Antalet lånesökand­e som nekas eller hindras att köpa på grund av överoptimi­stiska kalkyler har inte ökat nämnvärt.

– Jag tror att bostadsköp­arna har vant sig vid att det ställs högre krav. Du har dels kontantins­atsen, dels amortering­skravet. Men vi ser också fortsatt många psykologis­ka effekter där försäljnin­garna tar längre tid, köparna är osäkra och budgivning­arna inte kommer i gång, säger Karin Hellgren.

 ??  ?? UTANFÖR CITY. Enligt Karin Hellgren, kommunikat­ionschef på SBAB, märks en ökad efterfråga­n på billigare bostäder längre ut från city.
UTANFÖR CITY. Enligt Karin Hellgren, kommunikat­ionschef på SBAB, märks en ökad efterfråga­n på billigare bostäder längre ut från city.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden