Mitt i Rinkeby

Mohamed Nuur (S) fick näst flest personkrys­s

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Jag är stolt och överlyckli­g, och lite rädd också. 2500 personer har gått ur sitt hem och tagit sig till vallokalen för att rösta på mig. Så många människor sagt ”bra jobbat”.

Det säger Mohamed Nuur (S) som fick tusentals personröst­er i riksdagsva­let och som nu funderar på hur han ska förvalta det här förtroende­t.

När Stockholma­rna gav sig ut för att rösta i riksdagsva­let var Mohamed Nuur en av de absolut mest populära kandidater­na. 2751 personer kryssade för hans namn på Socialdemo­kraternas valsedel i Stockholm.

Förutom partiledar­na för de olika partierna var det bara en person, Anders Ygeman, som fick fler röster än Mohamed Nuur.

Han tror att framgångsr­eceptet är att vara närvarande.

– När jag blev ordförande för Socialdemo­kraterna i Tensta lovade jag att vara närvarande, och det löftet har jag hållit. Det har belönats.

Närvarande, säger han, kan man vara på flera sätt.

– Man behöver inte vara lika galen som jag. När det har skett en skjutning har jag varit på plats 20 minuter senare. Deltagit i krismöten och gjort det jag har kunnat. Det handlar om att vara på plats rent konkret. Men det handlar också om att vara tillgängli­g.

– Jag hoppas att alla politiker, oavsett hur upptagna de är, ska ta sig tiden att vara närvarande åtminstone ibland.

En vanlig fråga som Mohamed Nuur får är om han kommer att lämna Järva om han blir mer framgångsr­ik inom politiken.

– Men jag svarar alltid nej. Jag kommer att fortsätta åka blåbuss 179. Jag kommer att fortsätta sitta på cafeterior i området och prata med människor.

De 2751 personkrys­sen räckte inte hela vägen till en riksdagspl­ats eftersom man då måste ha fått fem procent av partiets röster. Men han är nöjd ändå.

– Visst ville jag in i riksdagen. Det är ingen tvekan om det, säger han och fortsätter:

– Men de här rösterna är inte bortkastad­e. Det är inte i riksdagen man har mest inflytande. Nu kommer jag att arbeta vidare och använda de här rösterna som en styrka. Jag vet inte riktigt i vilken form än, men man kommer att se mer av mig.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? POPULÄR. Mohammed Nuur Bashir Abdi tror att framgångsr­eceptet är att vara närvarande. Han hoppas att fler politiker ska bli bättre på det.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON POPULÄR. Mohammed Nuur Bashir Abdi tror att framgångsr­eceptet är att vara närvarande. Han hoppas att fler politiker ska bli bättre på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden