Mitt i Rinkeby

KVARTERET DÄR GEMENSKAP ODLAS

Kvartersod­lingen för Rinkebybor­na samman

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Det blir en plattform där man kan träffas och prata om något positivt. Man lär känna sina grannar. Vi har bytt både barnkläder och recept, säger Anna Nygård. Hon är ansvarig för kvartersod­lingen i Rinkeby och säger att odlingen för med sig mycket gott.

Det stora parkerings­huset tornar upp sig i sedvanligt betonggråt­t. Men den som tittar runt hörnet får istället se en grön gräsplätt med odlingsbäd­dar och odlingslåd­or. Här sträcker sig ringblommo­r och tomater sig mot solen. Rädisorna står i prydliga rader och grönkålen är färdig för skörd. Den tunga grå väggen är dold bakom en enorm muralmålni­ng i pastellfär­ger som skriker ut orden peace och love – fred och kärlek.

Här är det kvartersod­ling i regi av Stockholms­hem och Boodla, och här möts Rinkebybor­na över grönsaker, blommor och gödsel.

Anna Nygård är anställd på 20 procent för att ta hand om odlingarna. Åtta timmar i veckan går hon här och vattnar, pysslar och sköter om grödorna. Och hon har god hjälp av frivilliga från kvarteret.

– Det är väl ungefär fem stycken som alltid brukar hjälpa till. Sedan är det många fler som är här ibland. Inte minst barn brukar komma förbi och hjälpa till att gräva och gödsla.

– Det är bra att få lära sig att odla. Man vet inte om vad man kan odla i Sverige, och vad man kan göra av det. Dessutom blir det ett sätt att lära känna sina grannar över något positivt. Även sådana som inte vill engagera sig i odlingen sitter på bänkarna här och fikar. Det är jättetrevl­igt, säger hon.

Några problem med skadegörel­se av odlingarna har de inte haft. Visst nallas det av tomater och zucchini, men det är väl precis som det ska, säger Anna Nygård.

– Det finns barn som är här och leker men de sabbar ingenting. De har varit involverad­e i odlingarna hela tiden så de känner ett ansvar, fortsätter hon.

Damir Radovic är också här ofta. Förutom att hjälpa till med odlingarna har han också ansvarat för den stora muralmålni­ngen i bakgrunden, och även för mosaiken som traktens sommarjobb­are har satt upp på några stora betongkruk­or i närheten.

– Det är perfekt att så där man står, att så ett frö. Odla betyder kultur, säger han.

– Vi behöver engagera oss, komma ut. Vi ser så mycket dystra rubriker men här har vi lite ljus, fortsätter Mustafa Zatara, som också är engagerad i odlingen.

Han är också eventansva­rig för en skördefest här på

”Det är bra att få lära sig att odla.”

platsen den 23 september, som alla odlare ordnar tillsamman­s. Från klockan tre och framåt är vem som helst välkommen hit för att äta av grödorna, titta på uppträdand­en och umgås.

– Vi hade en liknande skördefest i Hjulsta nyligen och det var jättelycka­t. Vi hade alla världsdela­r på scenen. Vi vill skapa något liknande här. Det är en annorlunda plats att ha en fest på; det blir lite känslan av ett block party. Det är bra. Vi vill inte vara som alla andra, vi vill vara lite extraordin­ära, avslutar Mustafa Zatara.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KVARTERSOD­LING. Anna Nygård (här med dottern Nadja) är ansvarig för odlingen, Mustafa Zatara är eventansva­rig för skördefest­en och Damir Radovic är ansvarig för muralmålni­ngen och konsten på krukorna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KVARTERSOD­LING. Anna Nygård (här med dottern Nadja) är ansvarig för odlingen, Mustafa Zatara är eventansva­rig för skördefest­en och Damir Radovic är ansvarig för muralmålni­ngen och konsten på krukorna.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KVARTERSOD­LING. Här gror allt från ringblommo­r till rabarber
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KVARTERSOD­LING. Här gror allt från ringblommo­r till rabarber
 ??  ?? KVARTERSOD­LING. Anna Nygård (här med dottern Nadja) är ansvarig för odlingen, Mustafa Zatara är eventansva­rig för skördefest­en och Damir Radovic är ansvarig för muralmålni­ngen och konsten på krukorna.
KVARTERSOD­LING. Anna Nygård (här med dottern Nadja) är ansvarig för odlingen, Mustafa Zatara är eventansva­rig för skördefest­en och Damir Radovic är ansvarig för muralmålni­ngen och konsten på krukorna.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ??
FOTO: ANNA WETTERGÅRD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden