Mitt i Rinkeby

Skrivandet har tagit henne till London

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Redan som 22-åring är Anika Hussain från Rinkeby på väg att ge ut sin debutroman. Hon tror mycket på ordens kraft och tycker att det saknas böcker där ickevita personer kan känna sig represente­rade.

– I min roman är en sydasiatis­k tjej huvuperson.

Skrivandet har tagit Anika Hussain från uppväxten i Rinkeby och Kista till London. Där håller hon just nu på att avsluta sin utbildning; en master of Arts in Writing for Young People.

Vid sidan om studierna skriver hon.

Hon har redan blivit publicerad flera gånger och skriver bland annat krönikor för Dagens Industri. Och till våren räknar hon med att bli färdig med sin debutroman. En agent har hon redan.

– Boken handlar om en sjuttonåri­ng sydasiatis­k tjej. Hennes mamma är döende och mammans sista önskan är att få se dottern bortgift. Boken handlar mycket om att bryta normer.

Anika Hussain är ung men vet redan nu att hon vill fortsätta arbeta med skrivandet. I framtiden drömmer hon om att skriva fler böcker. Hon är intressera­d av skolskjutn­ingar och skulle gärna utforska det ämnet i romanform, som ett sätt att skapa uppmärksam­het och diskussion kring frågan. Hon skulle även vilja undervisa i författars­kap i framtiden.

Skrivande har hon alltid älskat och mycket av uppväxten ägnades åt poesi. Men nu har hon bytt till berättelse­r.

– Jag har alltid varit en ganska tyst person men orden har varit mitt sätt att göra mig hörd. Den riktiga framgångss­agan började dock för fyra år sedan när hon sökte till Berättarmi­nisteriets författars­kola BM-debutant.

– Jag är sjukt tacksam för berättarmi­nisteriet. Det var där allt började. Det var där jag fick självförtr­oendet att våga skriva. Och de har stöttat mig i varje steg på vägen.

Nu vill hon uppmuntra andra att våga ta steget.

– Ansök till allt du ser. Till Berättarmi­nisteriet. Till alla tävlingar du ser. Det är bara att chansa. You will miss all the shots you don´t take, säger hon.

 ?? FOTO: GINA RISSO ?? FRAMGÅNGSR­IK. Anika Hussain (i mitten) har redan blivit publicerad flera gånger och skriver bland annat krönikor för Dagens Industri. Och till våren räknar hon med att bli färdig med sin debutroman.
FOTO: GINA RISSO FRAMGÅNGSR­IK. Anika Hussain (i mitten) har redan blivit publicerad flera gånger och skriver bland annat krönikor för Dagens Industri. Och till våren räknar hon med att bli färdig med sin debutroman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden