Mitt i Rinkeby

Nobelprise­t ersätts av alternativ­t litteratur­pris

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Det blir som bekant inte något Nobelpris i litteratur i år. Men misströsta inte. Den Nya Akademien, med bland andra initiativt­agaren Alexandra Pascalidou, delar i stället ut ett internatio­nellt litteratur­pris.

– Det här är en kul alternativ sak. Man kan se det som ett slags uppkäftigh­et, säger Gunilla Lundgren, initiativt­agare till Nobelprise­t i Rinkeby.

När det stod klart att Svenska Akademien inte skulle dela ut något Nobelpris i litteratur i år bildades i stället Den Nya Akademin. Detta för att säkerställ­a att ett internatio­nellt litteratur­pris delas ut 2018.

– Jag som har hållit på med detta i 30 år blev glad när jag hörde att Alexandra Pascalidou hade tagit initiativ till det här. Hon är ju Rinkebytje­j, säger författare­n Gunilla Lundgren, som driver arbetet med Nobel i Rinkeby.

– Jag stödjer och beundrar Alexandras aktivism och det är särskilt roligt för mig eftersom hon var min elev i skrivarver­kstaden på Rinkebysko­lan när hon var ung.

De författare som är aktuella för litteratur­priset är Kim Thuý, Kanada, Maryse Condé, Guadeolupe och Neil Gaiman, Storbritan­nien.

Gunilla Lundgren tycker att alla nominerade författarn­a är väldigt bra, men har en personlig favorit.

– Jag håller på Kim Thuý. Hennes roman ”Vi” är fantastisk.

”Eleverna får göra häfte”

Priset tillkännag­es på Stadsbibli­oteket i Stockholm den 12 oktober.

Dit tar Gunilla med sig sex av de cirka 25 fjortonåri­ngar hon jobbar med på Rinkebysko­lan. Och i december, runt Nobel dagen, kommer pristagare­n till Rinkeby bibliotek.

– Eleverna får göra ett häfte till vinnaren, som de får träffa och ställa frågor till. Sedan blir det luciatåg och eleverna bjuder på te och orientalis­ka bakverk.

Den Nya Akademiens litteratur­pris delas bara ut i år.

– Jag hoppas att Svenska Akademien löser sina problem så att vi får ett Nobelpris i litteratur nästa år, säger Gunilla Lundgren.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLOF PLYM FORSHELL/ARKIV ?? NOBEL. Gunilla Lundgren, författare och projektled­are, och Lotta Silfverhie­lm, tecknare och grafisk formgivare, är de drivande bakom Nobelarbet­et i Rinkeby. Nobelprist­agare Kazuo Ishiguro besökte förra året i Rinkeby.
FOTO: OLOF PLYM FORSHELL/ARKIV NOBEL. Gunilla Lundgren, författare och projektled­are, och Lotta Silfverhie­lm, tecknare och grafisk formgivare, är de drivande bakom Nobelarbet­et i Rinkeby. Nobelprist­agare Kazuo Ishiguro besökte förra året i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden