Mitt i Rinkeby

ESAT OCH JOSÉ FÖREBYGGER VÅLD ÅRET OM

Just nu pågår våldsföreb­yggande veckan i Rinkeby. Esat och José, som arbetar våldsföreb­yggande året om, var med och bidrog med sina kunskaper.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Många har negativa tankar med sig hemifrån. Vi försöker vända det negativa till något positivt. Så säger José på parkleken i Rinkeby, om hur de arbetar våldsföreb­yggande året runt.

Våldsföreb­yggande veckan är i full gång i Rinkeby. Aktivitete­r försiggår runt om i stadsdelen – allt från babyträffa­r till tjej-, killkvälla­r och föreläsnin­gar.

Parkleken i Rinkeby är också en del av programmet. ”Kom till parkleken och lek och lär dig mer om alla barns rättighete­r” står det. Vi kommer hit och träffar parklekens två eldsjälar – José och Esat.

– Vi har satt upp en affisch om det här ämnet. Och vi pratar lite extra med våra besökare om våld just idag, säger Esat.

Men annars märks det inte så mycket av den våldsföreb­yggande veckan. Barn är här och leker, eller hänger, ungefär som vanligt.

Men det våldsföreb­yggande arbetet pågår ständigt här, året runt.

– Vi pratar mycket med de som kommer hit. Samtalen skapar relationer. Vi vill visa att vi ser dem, säger Esat.

Han säger att ämnet våld får man komma in på lite försiktigt.

– Man börjar med något ämne som intressera­r dem, till exempel fotboll. Och så kan man börja prata om en ful tackling, som ett sätt att komma in på ämnet.

Både José och Esat har jobbat på ungdomsgår­d i Rinkeby i många år, innan de började på parkleken. De känner många av traktens ungdomar. Och sådana som var ungdomar när José och Esat började arbeta, och som nu har blivit föräldrar. Det här hjälper dem mycket i deras våldsföreb­yggande arbete.

– Vi har en känsla. Vi hindrar mycket bråk, säger José.

Men samtidigt säger han att allt arbete de gör ändå inte räcker. Förändring­en måste också komma från stadsdelen­s, från chefernas, sida.

– Vi tar så mycket ansvar. Men det behövs arbete, förändring där uppe också. Det behövs en ledning som brinner för det här.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLOF PLYM FORSHELL ?? LEDARE. Parkleken i Rinkeby är en del av våldsföreb­yggande veckan. Här är ledarna Esat och José som är här 365 dagar om året och arbetar våldsföreb­yggnade.
FOTO: OLOF PLYM FORSHELL LEDARE. Parkleken i Rinkeby är en del av våldsföreb­yggande veckan. Här är ledarna Esat och José som är här 365 dagar om året och arbetar våldsföreb­yggnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden