Mitt i Rinkeby

Legionella­utbrott utreds

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Under förra sommaren smittades åtta personer av sjukdomen legionella, och fyra av dem dog. Det visade sig att smittan kom från ett kyltorn i Kista. Nu utreds smittsprid­ningen.

De smittade personerna bodde i Kista, Rinkeby, Tensta och Sollentuna. Något som tidningen Mitt i, som var först med att berätta.

Nu har händelsen hamnat hos Åklagarmyn­digheten. Brottsrubr­iceringen är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskad­a och grovt miljöbrott.

Enligt åklagare Helena Ecker rot Flodin, vid Riksenhete­n för miljö- och arbetsmilj­ömål, är utredninge­n fortfarand­e i ett tidigt skede hon kan därför inte svara på frågan om utbrottet berodde på slarv eller om någon gjorde det av illvilja.

– Det kan jag inte kommentera. Men det finns en anledning till att det har gjorts en anmälan, säger hon.

Charlotte Larsson är miljöinspe­ktör på Stockholms stad. Hon berättar att legionella är en typ av lunginflam­mation, som man får genom att andas in bakterien.

– Det är vanligt att man smittas hemma i duschen eftersom det bildas små vattendrop­par eller aerosoler som man andas in. I kyltorn bildas också aerosoler när vatten kyls och avdunstnin­g sker, så att de smittade personerna måste ha andats in luft innehållan­de kyltornets aerosoler. Tornet är öppet upptill, som en skorsten.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SPREDS. Smittan spreds över Kista och även till Tensta, Rinkeby och Sollentuna.
FOTO: MICHAEL FOLMER SPREDS. Smittan spreds över Kista och även till Tensta, Rinkeby och Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden