Mitt i Rinkeby

ROBOTEN MARVIN ÄR DERAS NYA KOLLEGA

Sedan ett par månader finns roboten Marvin på plats på kulturförv­altningens kontor. Där underlätta­r han för kollegor som jobbar på distans.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Marvin. Så heter en liten robot som bor på Stockholms stads kulturförv­altnings kontor i Rinkeby. Han susar fram mellan skrivbord och genom korridorer med metallkrop­p och skärmansik­te. Allt för att den som jobbar på distans ändå ska kunna vara närvarande.

Den som kommer in på kulturförv­altningens kontor i Rinkeby blir ofta lite förvånad. Så fort besökaren har kommit igenom den ganska intetsägan­de receptione­n väntar ett futuristis­kt kontorslan­dskap.

Det är lite Google-känsla över det. Förutom en gigantisk ko i lunchrumme­t finns här motionscyk­lar och pingisbord, fria arbetsplat­ser i rum med olika ljudnivåer och en möteslokal med sittplatse­r i form av stora filtbekläd­da trappsteg.

Och så finns här roboten Marvin, förstås.

Han – för det blev en han så fort han blev döpt efter roboten i Liftarens guide till galaxen – är en kombinatio­n av en segway och en iPad.

Den som styr roboten kan koppla upp sig på skärmen och nästan ljudlöst susa runt i kontorslan­dskapet.

Söka upp vem man vill, delta i möten och spontan prata med människor man stöter på i korridoren.

Kändes lite fånigt först

Daniel Forsman är den som brukar befinna sig på skärmen, och så även idag.

I form av roboten Marvin kommer han insusande i mötesrumme­t där vi sitter, och forserar tröskeln med viss svårighet.

– Det kändes lite konstigt de första gångerna, men man Personen på skärmen får en tydligare roll i och med att han kan röra på sig och vrida sig mot den han pratar med. vänjer sig. När man väl kommit över känslan att det är lite fånigt så är det roligt. Så säger Daniel Forsman, stadsbibli­otekarie i Stockholm.

Först känns det märkligt att prata med en robot, men man vänjer sig förvånansv­ärt snabbt.

Fördelarna, fortsätter Daniel Forsman, är att han kan styra vem han vill titta på och interagera med. Han blir mer närvarande, jämfört med om han till exempel skulle ha videokonfe­rens på en vanlig dator.

”Blir en tydlig närvaro”

Lena Nilsson, administra­tiv chef, håller med.

– Personen på skärmen får en tydligare roll på möten i och med att han kan röra på sig och vrida sig mot den han pratar med. Det blir mer som en tydlig närvaro, som en person i rummet.

Just nu är det nästan bara Daniel Forsman som använder Marvin, eftersom han arbetar på distans från Göteborg varannan vecka. Men i framtiden är förhoppnin­gen att fler medarbetar­e ska börja koppla upp sig.

– Det ger en bättre möjlighet att förena familjeliv och jobb, till exempel om någon vill jobba hemifrån, säger Lena Nilsson.

Spånade fram idéer

Hon var en av dem som kom på idén med Marvin. De var på chefskonfe­rens förra hösten och skulle spåna fram digitalise­ringsidéer.

– Vi hade sett liknande saker på nätet och framförde idén.

Idén om roboten togs väl emot men låg i träda i ett halvår. När sedan Daniel Forsman tillträdde som stadsbibli­otekarie och skulle arbeta på distans från Göteborg tyckte de att det var dags att förverklig­a tanken. Och sedan ett par månader finns Marvin på plats.

– Vi hade bra förutsättn­ingar här med ett öppet landskap i ett våningspla­n. Vi tyckte att det var dags att tänka lite klimatsmar­t, avslutar Lena Nilsson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden