Mitt i Rinkeby

Ny Folket Hus-chef vill ha dialog

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Djibouti, Egypten, Landskrona, Manchester – och nu Rinkeby. Trots att Amal Omar bara är 26 år har den nya verksamhet­schefen på Rinkeby Folkets Hus levt ett globalt liv.

Så sent som i februari kom hon tillbaka till Sverige efter att ha bott i Manchester i tio år. Amal Omar sökte och fick tjänsten som ansvarig för Demokratil­abbet. Uppdraget var att skapa nya mötesplats­er mellan människor.

Hon fick snabbt kontakt med både föreningar och människorn­a i stadsdelen och behåller tjänsten samtidigt som hon blir verksamhet­schef för hela Rinkeby Folket Hus. Steget mellan uppdragen är inte långt.

– Folkets Hus måste öpp- na dörrarna. Det ska vara en plats för alla dit man kommer för att vara kreativ.

Vi ska skapa kulturen här. I stället för att åka in till stan och gå kurser får stan komma hit.

”Hände verkligen saker”

Amal Omar har erfarenhet av dialoger efter att ha arbetat med Hideaway Youth Project i förorten Moss Side utanför Manchester.

Bland annat gjorde områdets ungdomar en film om olika kulturella värderinga­r. Filmen visades för poliserna i området.

– Det hände verkligen saker. Det skapades en dialog och man förstod varandra bättre.

Hon känner igen mycket från Moss Side i dagens Rinkeby.

Det vore bättre om man klev ur, satte sig på en bänk och pratade med unga och gamla.

– Många här uppskattar polisens arbete. Men polisen kör ofta in i en skåpbil, tar en runda och försvinner. Det vore bättre om man klev ur, satte sig på en bänk och pratade med unga och gamla. Det skulle betyda oerhört mycket tror jag.

Ordet ”dialog” dyker ofta upp under samtalet. I pressmedde­landet som skickades ut i samband med hennes utnämning står det också:

”Amals otroliga förmåga att lyssna och föra en me- ningsfull och resultatin­riktad dialog gör henne till den chef vi just nu behöver.”

Värdegrund

I en tid där vad som egentligen ska betraktas som ”svenskt” har blivit ett politiskt slagträ har Amal Omar sin definition klar.

– Jag växte upp i Sverige och känner mig som svensk. Det var här jag fick min värdegrund. För mig handlar svenska värderinga­r i grunden om mänskliga rättighete­r, om att ta hand om varandra och söka dialog i stället för konfrontat­ion.

– Demokrati är inte något som bara finns. Man måste praktisera demokrati dagligen för att den ska få luft och kunna leva vidare.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? INFLYTANDE. ”Demokrati är inte något självklart som bara finns”, säger Amal Omar.
FOTO: LEIF OLDENBURG INFLYTANDE. ”Demokrati är inte något självklart som bara finns”, säger Amal Omar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden