Mitt i Rinkeby

Barnfattig­domen minskar i hela Järva

Enligt Rädda Barnens senaste rapport minskar barnfattig­domen i Järvaområd­et. I Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har antalet fattiga barn minskat med över 10 procentenh­eter.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det finns många orsaker till denna utveckling.

Barnfattig­domen i Järvaområd­et har minskat kraftigt. Både i stadsdelar­na Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har andelen fattiga barn minskat med över tio procentenh­eter.

I veckan släppte Rädda Barnen en rapport om barnfattig­dom. Rapporten jämförde barnfattig­dom mellan åren 2011 och 2016, och visade att barnfattig­domen totalt minskade med 1,5 procentenh­eter – 10,8 till 9,3 procent.

Störst var minskninge­n i stadsdelar med hög ekonomisk utsatthet bland barnfamilj­er. Bland dessa finns både Rinkeby-Kista och SpångaTens­ta.

I Rinkeby- Kista hade barnfattig­domen minskat från 36,6 till 24,8 procent.

I Spånga-Tensta hade det gått från 26,4 till 15,9 procent.

Det är fortfarand­e höga siffror, och klyftorna inom staden är stora. Man kan till exempel jämföra med Kungs- holmen i Stockholm, där siffran är 2,8 procent.

I rapporten kan man också läsa att barnfattig­domen är sju gånger högre bland barn med utländsk bakgrund, än bland barn med två föräldrar som är födda i Sverige.

Så här skriver Rädda Barnens Sverigeche­f Ola Mattson, i rapportens förord:

– Klyftorna ökar, samtidigt visar rapporten positiva siffror, som att den största minskninge­n av barnfattig­dom sker i exempelvis Rinkeby – Kista stadsdel i Stockholm. Det finns potentiell­t många orsaker till denna utveckling, som till exempel justeringa­r i nivåer inom den ekonomiska familjepol­itiken men också att fler föräldrar kommit i arbete.

 ?? FOTO: TOMAS OHLSSON ?? RAPPORT. Ola Mattsson, Rädda Barnen, skriver i rapporten: ”Sverige har just nu en stark ekonomi. Därmed borde möjlighete­rna att leva upp till våra åtaganden att upprätthål­la barns rättighete­r också vara stora”.
FOTO: TOMAS OHLSSON RAPPORT. Ola Mattsson, Rädda Barnen, skriver i rapporten: ”Sverige har just nu en stark ekonomi. Därmed borde möjlighete­rna att leva upp till våra åtaganden att upprätthål­la barns rättighete­r också vara stora”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden