Mitt i Rinkeby

Bävrar har torrlagt Igelbäcken

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Ett bäverdämme har torrlagt Igelbäcken intill Hästa groddamm. Kommunen har ansökt hos länsstyrel­sen om att få riva hindret.

Bävrar trivs vid Igelbäcken i höjd med Hästa groddamm, nära Akalla. För tio år sedan kom den första, berättade fågelskåda­ren Percy Fredriksso­n i december 2015.

Då låg avgnagda träd och ett påbörjat dammbygge bakom en oro för översvämni­ngar i Igelbäcken.

Sedan dess har bävrarna hållit till vid delar av Igelbäcken som ligger utanför Stockholms stad. Fördämt vattenflöd­et Men nu, efter denna torra sommar och en höst utan stora regn, har bävrarna återvänt och fördämt vattenflöd­et. En sträcka på 800 meter har torrlagts.

– När bävern dämmer upp det lilla vatten som finns är det klart att det blir en stor påverkan. Rent krasst så kan det inte finnas några vatten- levande organismer på den sträckan, säger Anna Edström på Stockholms stads miljöförva­ltning. Fem centimeter­s djup Hur torrläggni­ngen påverkar djurlivet sett till hela Igelbäcken, bland annat den sällsynta fisken grönlingen, kommer inte kunna gå att säga förrän på längre sikt.

– Den här sommaren kommer ändå sticka ut som ovanlig på grund av låga vattennivå­er. När Naturhisto­riska riksmuseet provfiskad­e vid Ulriksdal i slutet av augusti var medeldjupe­t fem centimeter. Men då såg man ännu grönlingen och ganska många årsungar, så det sker en nyrekryter­ing. Annars hade jag kanske varit mer orolig, säger Anna Edström.

Nu har kommunen ansökt hos länsstyrel­sen om att få riva loss dämmet. När det sker är oklart, likaså om bävern letar sig vidare eller bygger ett nytt dämme på samma plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden