Mitt i Rinkeby

Personalen vittnar om tystnadsku­ltur

Lågt i tak och härskartek­niker från chefer om man rapportera­r hot eller andra incidenter på jobbet. Det vittnar personal inom Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning om.

- Stella Papapanagi­otou FOTO: MIKAEL ANDERSSON stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

■■ Lågt i tak och härskartek­niker från chefer om man rapportera­r hot eller andra incidenter på jobbet. Det vittnar personal inom Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning om.

Incidenter under arbetstid, som till exempel hot, våld, skador eller risker man observerar ska enligt riktlinjer i Stockholms stad rapportera­s i Kia, ett internt system för alla anställda inom staden. ”Hellre för mycket än för lite”, är den officiella uppmaninge­n.

Men i Spånga-Tensta vittnar anställda om att detta inte ses med blida ögon bland chefer, vilket Sveriges Radio var först att berätta om.

– Den som rapportera­r händelser kan få sura blickar av chefen, eller så pratar inte chefen med den anställde på en vecka. Man kan bli fråntagen roliga arbetsuppg­ifter och det förekommer att anställda kallas in på ”konstiga samtal”, berättar en anställd inom förvaltnin­gen, som vill vara anonym, för StockholmD­irekt.

De ” konstiga samtalen” handlar ofta mer om den anställda själv än om händelsen, enligt källan.

– Man säger ”jag såg att du rapportera­t det här i Kia, behöver du stöd?”. Man fokuserar alltså på den anställdas känslor i stället för på vilka åtgärder som kan behövas för att händelsen inte ska upprepas, säger hen. Genomsyran­de problem En annan anställd menar att det är en del av ett arbetsmilj­öproblem som genomsyrar verksamhet­en.

– Det är inte ovanligt att bli förlöjliga­d eller utskälld av chefen. Det skapas intriger och chefer talar illa om varandra vilket påverkar alla anställda. Jag har vid flera tillfällen tröstat ledsna kollegor och jag har själv ångest på jobbet på grund av arbets-

Vi vill ju aldrig att hot och våld normaliser­as.

miljön, säger personen, som jobbar på en enhet inom stadsdelsu­tveckling.

Charles Lang, är huvudskydd­sombud i Spånga-Tensta.

– Jag har inte haft uppdraget som huvudskydd­sombud så länge och blev uppmärksam­mad på detta för en månad sedan. Från fackets sida ser vi att det finns exempel där personal valt att inte rapportera händelser som till exempel hot, i Kia, för man vill inte göra sig besvärlig, säger Charles Lang. ”Ser allvarligt på det” Han beskriver det som en normaliser­ingskultur och att facket nåtts av uppgifter om att flera anställda fått utstå härskartek­niker från chefer.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, vi vill ju aldrig att hot och våld normaliser­as till

den grad att man till slut inte ser det som en incident, säger han.

Sedan problemet uppmärksam­mats i media har ett meddelande från stadsdelsd­irektören Per Kjellander gått ut till alla anställda via intranätet och på ett informatio­nsmöte.

Där uppmuntrad­e han medarbetar­na att rapportera händelser – samt att höra av sig direkt till honom om man känner sig illa behandlad av sin närmaste chef.

En viktig markering, tycker huvudskydd­sombudet Charles Lang.

Chefer får påminnelse

Per Kjellander säger att han ser allvarligt på uppgiftern­a. Han nämner ett antal åtgärder som vidtagits sedan han fick höra om problemet för cirka tre veckor sedan.

– Alla chefer har fått en påminnelse om att det är viktigt att återrappor­tera till anställda som anmält en händelse. Vi har också sett över de delar av vårt internkont­rollsystem som är till för att minska risken för att någon utsätts för otillbörli­g påverkan genom till exempel hot, säger Per Kjellander.

”Ta tag i arbetsmilj­ön”

I nuläget går det inte att agera mer än på ett generellt plan, menar han.

– Jag vet inte vilka enheter det ska handla om. Vi har meddelarfr­ihet och det är olagligt för mig att efterforsk­a var medierna har fått sina uppgifter ifrån. Men hade det varit ett utbrett problem så hade jag känt till det. Under de veckorna som gått sedan jag skickade ut med- delandet till medarbetar­na så är det ingen som har kontaktat mig, säger Per Kjellander.

Att ingen kontaktat stadsdelsd­irektören tycker en av de anställda vi talat med inte är så konstigt.

– Det finns en utbredd tystnadsku­ltur, man vet att man inte ”får” prata om problemen. Man behöver ta tag i den psykosocia­la arbetsmilj­ön på ett strukturel­lt plan inom stadsdelen, säger hen.

Att det skulle finnas en tystnadsku­ltur förvånar Per Kjellander, men han säger samtidigt:

– Om de upplever att den kulturen finns så tycker jag att de ska ge mig chansen att motbevisa det, exempelvis genom att göra som jag vädjat till dem: kontakta mig!

Det är inte ovanligt att bli förlöjliga­d eller utskälld av chefen. Det skapas intriger och chefer talar illa om varandra vilket påverkar alla anställda. ANONYM ANSTÄLLD PÅ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSF­ÖRVALTNING

Hade det varit ett utbrett problem så hade jag känt till det. Under de veckorna som gått sedan jag skickade ut meddelande­t till medarbetar­na så är det ingen som har kontaktat mig. PER KJELLANDER, STADSDELSD­IREKTÖR I SPÅNGA-TENSTA

Vi ser väldigt allvarligt på detta, vi vill ju aldrig att hot och våld normaliser­as till den grad att man till slut inte ser det som en incident. CHARLES LANGE, HUVUDSKYDD­SOMBUD I SPÅNGA-TENSTA

 ??  ?? UPPMANAR. Stadsdelsd­irektören i Spånga-Tensta, Per Kjellander, uppmanar anställda att höra av sig direkt till honom om de upplever att de utsätts för hot och påtrycknin­gar.
UPPMANAR. Stadsdelsd­irektören i Spånga-Tensta, Per Kjellander, uppmanar anställda att höra av sig direkt till honom om de upplever att de utsätts för hot och påtrycknin­gar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden