Mitt i Rinkeby

Fem års fängelse för rån

Sex rån och fyra rånförsök i Kista ligger bakom domen på fem års fängelse mot en 29-årig man.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Brotten begicks under loppet av några dagar och alla i närheten av Kista galleria.

Kvinnorna som blivit rånade har beskrivit gärningarn­a på liknande sätt, konstatera­r Solna tingsrätt i sin dom. Alla utom en av dem har trott att mannens soft air- gun var ett riktigt vapen.

En kvinna rånades på en laptop och en mobiltelef­on den 13 augusti.

En annan kvinna rånades vid samma tillfälle på en mobiltelef­on. 29- åringen har hävdat att han inte alls befann sig på platsen denna måndagseft­ermiddag.

På väg från lunchen

Tre dagar senare stal han en soft air- gun på en butik i Kista galleria, vid 10-tiden på förmiddage­n. 12:30 rånade han en kvinna som var på väg tillbaks från lunchraste­n, genom att tvinga henne att ta ut 6 000 kronor i en bankomat.

Vid samma tillfälle har han försökt råna två andra kvinnor på pengar. När mannen inte fick några pengar av den första kvinnan, riktade han sig istället mot en annan kvinna i närheten. Hon blev rädd när mannen sköt rakt upp i luften och sprang därifrån.

På kvällen samma dag förmådde han en kvinna att lämna över 560 kronor och rånade en annan på hennes mobiltelef­on.

När han tvingade ytterligar­e en kvinna att ta ut 4 400 kronor, greps han av en polis som letade efter gärningsma­nnen.

Hittade rånbyten

Han försökte även råna ytterligar­e fyra personer på kvällen. En kvinna, som bedömde att vapnet inte var äkta, skrek tills mannen sprang därifrån.

Ingen av kvinnorna har känt igen mannen sedan tidigare. Vid en fotokonfro­ntation har mannen ” i varierande grad” pekats ut, enligt tingsrätte­n som påpekar brister i hanteringe­n.

Bland annat har det förekommit att polisen som genomfört fotokonfro­ntatio- nen vetat vem som var misstänkt gärningsma­n.

När polisen gjorde husrannsak­an i mannens bostad i Kista, hittades bland annat en dator och två telefoner som han kommit över.

Inte straffad tidigare

Mannen har erkänt rånet då han greps, men har i övrigt förnekat brotten. Enligt tingsrätte­n är det däremot ställt utom rimligt tvivel att han är gärningsma­n. Han döms även för narkotikab­rott och för övergrepp i rättssak, eftersom han bland annat har försökt ta ett av rånoffrens mobiltelef­on för att hindra henne från att ringa polisen.

Han förekommer inte i belastning­sregistret sedan tidigare.

Domstolen ser allvarligt på hur rånen och rånförsöke­n genomförts. 29-åringen har utnyttjat kvinnornas utsatta situation när de varit ensamma eller med sitt barn i vagnen. Därför är det uteslutet med någon annan påföljd än fängelse. Tiden har bestämts till fem år.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DOM. Tingsrätte­n dömt mannen till fängelse.
FOTO: LEIF OLDENBURG DOM. Tingsrätte­n dömt mannen till fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden