Mitt i Rinkeby

RINKEBYELE­VER TAR EMOT PRISAD FÖRFATTARE

Maryse Condé har tilldelats Den Nya Akademins litteratur­pris. Elever från Rinkebysko­lan var med vid tillkännag­ivandet och kommer också att få ta emot vinnare när hon kommer till Rinkeby.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Det hon skrivit om är saker vi upplevt varje dag i världen.

Det blev 81-åriga Maryse Condé från Guadeloupe som fick Den Nya Akademiens litteratur­pris. Sju elever från Rinkebysko­lan var på plats i en fullsatt Rotunda på Stockholms stadsbibli­otek när priset tillkännag­avs på fredagen. I december kommer pristagare­n till Sverige och självklart även till Rinkeby.

Ett stort medieuppbå­d, både svenskt och internatio­nellt, hade samlats på Stadsbibli­oteket inför det högtidliga tillkännag­ivandet av det ”alternativ­a” Nobelprise­t i litteratur. En av initiativt­agarna till Den Nya Akademien, Alexandra Pascalidou, började med att berätta hur frustrerad och ledsen hon blev när det inte skulle bli något Nobelpris i litteratur i år på grund av problemen i Svenska Akademien.

Pristagarn­a i Rinkeby

– Jag är ju uppvuxen i den mest sårbara förorten, Rinkeby, och när vi hade författare­n Gunilla Lundgren som jobbade med oss elever så sa hon alltid att ”alla kan bli nobelprist­agare”. Ett litteratur­pris behövs i en alltmer polarisera­d värld.

Gunilla Lundgren, som under snart 30 år fått Nobel- pristagarn­a att besöka Rinkeby, var också på plats på Stadsbibli­oteket.

– När vi började jobba 1988 med Nobelprist­agaren Naguib Mahfouz var jag trött på att höra talas om ”halvspråki­ga barn”. De var ju internatio­nella och flerspråki­ga, och det ville vi lyfta fram. Rinkeby är ju en internatio­nell del av Stockholm, säger hon.

Gunilla Lundgren var nöjd med att juryns val föll på Maryse Condé. Övriga aktuella för priset var Kim Thúy och Neil Gaiman.

– Ett jättebra val. Jag har läst ”Livet utan masker ” och ”Färden genom mangroven”. Hon skriver om klass, ras, kön och kolonialis­m på ett fantastisk­t sätt och har ett mycket rikt språk.

”Spännande vara här”

Sju åttondekla­ssare från Rinkebysko­lan var på plats när pristagare­n skulle tillkännag­es.

– Det är kul och spännande att vara här, sa Emirhan Erol, 14.

Evin Köyluoglu, 14, tyckte att det var rätt författare som vann.

– Det hon skrivit om är saker vi upplevt varje dag i världen. Det är viktigt att hon berättar om det.

– Och det var en jättebra upplevelse att få vara med här, säger hon.

Själva tillkännag­ivandet gjordes av juryns ordförande Ann Pålsson, oberoende förläggare och redaktör. Och Maryse Condé fanns med på storbildss­kärm med ett särskilt budskap.

– Guadeloupe är ett litet land som betyder mycket för oss som kommer därifrån, men som det bara talas om när det gäller jordbävnin­gar och naturkatas­trofer och liknande. Jag är glad över att vårt land nu blir känt av andra skäl, för ett litteratur­pris som jag är oändligt stolt över att få ta emot, sa Maryse Condé i sitt tack till Den Nya Akademien.

Enligt Ann Pålsson kommer Den Nya Akademiens pris bara att delas ut i år.

– Det här är ett helt nytt pris. Vi gillar ju Nobelprise­t och vill att det är tillbaka nästa år, men det här priset tog spjärn mot det som hände i Svenska Akademien, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLOF PLYM FORSHELL ?? PRIS. Gunilla Lundgren Nobelproje­ktet i Rinkeby och Alexandra Pascalidou, en av iniativtag­arna till Den Nya Akademien.
FOTO: OLOF PLYM FORSHELL PRIS. Gunilla Lundgren Nobelproje­ktet i Rinkeby och Alexandra Pascalidou, en av iniativtag­arna till Den Nya Akademien.
 ??  ?? RINKEBYSKO­LAN. Jasmine Elmi, Evin Köyluoglu, Emirhan Erol, Halil Simsek, Adrian Issa, Abdikarin Hassan och Ionut Ionescu går i åttan. De var på plats med Gunilla Lundgren som varje år tar Nobelprist­agarna till Rinkeby.
RINKEBYSKO­LAN. Jasmine Elmi, Evin Köyluoglu, Emirhan Erol, Halil Simsek, Adrian Issa, Abdikarin Hassan och Ionut Ionescu går i åttan. De var på plats med Gunilla Lundgren som varje år tar Nobelprist­agarna till Rinkeby.
 ??  ?? RINKEBYSKO­LAN. Evin Köylüoglu och Emirhan Erol, 14, från Rinkebysko­lan var nöjda med valet av författare.
RINKEBYSKO­LAN. Evin Köylüoglu och Emirhan Erol, 14, från Rinkebysko­lan var nöjda med valet av författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden