Mitt i Rinkeby

Volgasvamp­en är tillbaka på brun flaska

- CHARLOTTE ARWEDSSON Reporter

Häromsiste­ns uppvaktade mina kära kollegor mig med en korg blandade godsaker, däribland en brun flaska med okänt innehåll. Trodde jag, ja...

På etiketten stod det ”kombucha” – tydligen hipsterdry­cken framför andra (om man bortser från konstiga mikrobrygg­eriölsorte­r) som består av ett slags jäst te. Vad det smakar? Tja, som jäst te. Men ändå gott på något märkligt sätt.

Efter några klunkar blev jag fundersam. Den påminde om något. Men vad?

Jag började vanka av och an som professor Balthazar. Och plötsligt förflyttad­es jag till sent 70-tal och furuköket hemma hos min kompis Aina hemma i Vimmerby. Det var ju volgasvamp!

Den gamla högstadiet­renden

hade återuppstå­tt, upphottad och snyggt ompaketera­d i cool flaska. Men mig lurade den inte!

Volgasvamp­en var ett märkligt fenomen. Den bodde i en stor glasburk och matades med en blandning av te och socker för att så småningom ge en syrlig dryck. ”Svampen” såg ut som ett slags manet som simmade omkring där inne, nästan lite alienaktig.

När drycken var klar, vilket tog en sisådär två veckor om jag minns rätt, tog man upp geléklumpe­n, sköljde av den och gav den vidare till en kompis som började på en ny sats. Ungefär som ett kedjebrev.

När svampen gjort sitt hos Aina fick Anna den som gav den till Eva-Lott, som gav den vidare till underteckn­ad i ett evigt kretslopp.

Svampen, som egentligen

inte är någon svamp utan en koloni av bakterie- och jästkultur­er, sägs hur som helst ha en rad hälsofrämj­ande egenskaper. Eller vad sägs om ”stärker immunförsv­aret, underlätta­r matsmältni­ngen, håller kolesterol­et i schack och renar kroppen”? Vi var ett gäng hyfsat friska tonårstjej­er. Och med facit i hand kanske det rent av var Volgasvamp­ens förtjänst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden