Mitt i Rinkeby

Ungdomar designar framtidens lyktstolpa­r

Kanske har de mobilladda­re, SOS-larm och energi hämtad från barns lekar till år 2040. Framtidens lyktstolpa­r var temat för de tonåringar som valde att hänga på Tech Tensta under höstlovet.

- Jonny Andersson

Stockholm ska vara världens smartaste stad år 2040.

– Det känns som en ära att vara en del av ett viktigt och stort projekt, säger Ilyas som är mitt uppe i skapandet av sin lyktstolpe på datorn.

Den är brun till skillnad mot dagens oftast grå av plåt, aluminium eller gjutjärn. På var sida har han placerat en bänk med ryggstöd och i stolpens fot finns laddstatio­ner för smartphone­s.

Ingen vision är för stor. I ungdomarna­s skapelser finns det kameror i stolparna och trycker någon på SOS-knappen går kameran igång och larmcentra­len ser omgående vad som händer.

– Som sidotema valde ungdomarna ” Trygghet och samla folk”, säger Dhakshy Holmgren, samordnare på Tech Tensta.

På väggen sitter flera postit med tips på vad lyktstolpa­r i framtiden ska ha för extrafunkt­ioner. Som exempel kan det vid lekplatser etcetera finnas teknik som gör att energin från lekande barn, fotbollssp­elare genererar ” liv” till stolparnas olika funktioner.

– Det är lite som en hobby, säger Ilyas om att jobba med teknik, grafik och design.

Liksom Ilyas brukar Mustafa ta sig till Tech Tensta på lediga kvällar, helger och lov.

Mustafa gör redan egna spel och tycker att det är roligare att lära sig på Tech Tensta än att sova bort loven.

– Alla projekt är roliga, tillägger han.

Vem skulle inte vilja lära sig hur man filmar med en drönare, eller göra egna videoeffek­ter?

– Det här är den enda teknikinri­ktade ungdomsgår­den i Sverige, tror jag, säger Dhakshy Holmgren. Vi interagera­r med informatio­nsoch teknikföre­tagen i Kista och just det här med framtidens lyktstolpa­r har även universite­tsstudente­r sysslat med.

Kanske kommer idén att lyktstolpa­r ska ha paraplyfun­ktion från Tenstagång­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? SKAPARGLÄD­JE. Ilyan Turgun ska placera ett ryggstöd på sin kombinerad­e lyktstolpe med parkbänk. I botten på stolpen finns laddstatio­ner för smartphone­s.
FOTO: JONNY ANDERSSON SKAPARGLÄD­JE. Ilyan Turgun ska placera ett ryggstöd på sin kombinerad­e lyktstolpe med parkbänk. I botten på stolpen finns laddstatio­ner för smartphone­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden