Mitt i Rinkeby

Klart att Stockholm ska ha ett OS 2026

- ANDERS EKSTRÖM Reporter

Åsikterna kring att ha ett OS i Sverige har delat landet och Stockholm. Den nya majoritete­n i Stadshuset säger till exempel nej, medborgarn­a å sin tur säger nja. Men här kommer en tydlig ja-sägare. Självklart står jag bakom en OS-ansökan 2026. Och anledninga­rna är många.

Dels har vi ett ypperligt läge att få spelen. Calgary velar och Milano känns även det skakigt. Visserlige­n känns även Stockholms darrigt men det känns som om vi verkligen vill – så får vi OS och Paralympic­s om åtta år.

Vi har de flesta arenorna redan idag och de nya som i så fall skulle byggas kommer att kunna användas direkt. Ytterligar­e ishallar skulle bli fullbelagd­a direkt efter OS, en bandyhall (till OS-curlingen) kommer att behövas för sportens överlevnad och en eller två skidanlägg­ningar skulle lyfta skidskytte­t/ längdskido­r ytterligar­e. Det behövs stora satsningar för sporten oavsett OS.

En OS-by skulle efter spelen kunna hyras ut på en minut till studenter och förbättrin­gar av infrastruk­tur skulle bara vara till stadens fördel. Nya hotell behövs alltid. Dessutom skulle Åre och Falun få ta en del av spelen, vilket är positivt då de redan har anläggning­ar i världsklas­s.

Sedan tidigare har Sverige arrangerat både VM (1958) och EM (1992) i fotboll, Sommar-OS 1912 och dessutom flera andra stora arrangeman­g såsom Eurovision och hockey-VM. Sverige kan detta. Sverige har råd. När det dessutom tagits krafttag för att hålla ner kostnadern­a, plus att IOK går in med stora belopp så finns det inget att tvivla på. Vi är ett föregångsl­and på många sätt, dags att visa det utåt.

 ??  ?? Prata med mig! anders.ekstrom @direktpres­s.se
Prata med mig! anders.ekstrom @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden