Mitt i Rinkeby

ÖVERSKOTTS­EL SKA GÅ TILLBAKA TILL HYRESGÄSTE­RNA

Järva är Sveriges solcellstä­taste område. Många av solcellern­a står Familjebos­täder för, och nu vill de ge tillbaka överskotts­elen till hyresgäste­rna. Men först måste frågor om sladdar och elavtal lösas. FAMILJEBOS­TÄDER: ”Frågan är hur vi hanterar det”

- Anna Wettergård

Familjebos­täder har nästan fyra tusen kvadratmet­er solceller på taken i Rinkeby. Mycket av elen går åt till att driva själva fastighete­rna: ventilatio­n, hissar, belysning, tvättstugo­r och så vidare.

Men när solen skiner som mest, under sommaren, producerar solcellern­a mer el vad fastighete­rna kan göra av med. I dagsläget säljs överskotts­elen på det allmänna elnätet. Men nu vill Familjebos­täder istället sälja elen billigt till sina egna hyresgäste­r.

– Vi vill ju att våra hyresgäste­r ska få ta del av elöverskot­tet. Det säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebos­täder.

Frågan är bara hur det ska gå till.

I varje fastighet finns flera elcentrale­r; en till själva fastighete­n och en till varje lägenhet. I dagsläget går solelen till den förstnämnd­a och därefter säljs överskotte­t till elnätet. Men nu är alltså frågan om det går att distribuer­a överskotts­elen till övriga elcentrale­rna istället, för att den ska kunna användas i lägenheter­na.

”Är lite komplicera­t”

Men det handlar om mer än att bara dra en sladd från den ena centralen till de andra.

– Det är lite komplicera­t. Varje lägenhet har ju ett eget elavtal. Så frågan är hur vi hanterar det, säger Helena Ulfsparre.

Nu ska de göra ett försök Vi vill ju att våra hyresgäste­r ska få ta del av elöverskot­tet. med en fiktiv lägenhet, som får ett eget fiktivt elabonnema­ng. Och så ska Familjebos­täder se hur det går att distribuer­a el dit och samtidigt hantera det befintliga elavtalet.

Finns alternativ

Går inte det att lösa finns det även andra alternativ. Överskotts­elen skulle kunna gå till laddplatse­r för elbilar – elladdplat­ser som hyresgäste­rna sedan får hyra.

Att man har satsat så mycket på solceller i just Rinkeby har en enkel förklaring.

– Husen är höga och skuggas inte av andra hus. Det är perfekta förutsättn­ingar för solceller.

 ??  ??
 ?? FOTO: GUSTAV KAISER ?? SOLCELLER. Familjebos­täder har en massa solceller på taken i Rinkeby. Nu vill man att överskotts­elen ska gå till hyresgäste­rna, berättar miljöchef Helena Ulfsparre.
FOTO: GUSTAV KAISER SOLCELLER. Familjebos­täder har en massa solceller på taken i Rinkeby. Nu vill man att överskotts­elen ska gå till hyresgäste­rna, berättar miljöchef Helena Ulfsparre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden