Mitt i Rinkeby

Beslutet att flytta på Reactor under lupp

Den planerade flytten av ungdomsgår­den Reactor har väckt stora protester. Nu meddelar stadsdelsd­irektören Ulla Thorslund att man gör en ny genomgång av beslutet.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Den planerade flytten av ungdomsgår­den Reactor har väckt stora protester. Nu meddelar stadsdels- direktören Ulla Thorslund att man gör en ny genomgång av beslutet.

Vi tror att de befintliga lokalerna kan renoveras, men att de kan göras utan att Reactor stänger. Och att man kan involvera ungdomarna i processen.

Förra veckan skrev vi om den planerade flytten av ungdomsgår­den Reactor till Husby centrum.

Flytten motiveras framför allt med att de gamla lokalerna är slitna.

Har väckt protester

Beslutet har väckt stora protester. Många vill istället att de gamla lokalerna ska rustas upp. De tycker att de nya lokalerna inte är tillräckli­gt bra, och att det planerade läget i Husby centrum dessutom är otryggt. En av de som protestera­t är är Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsr­åd. Han är upprörd över att beslutet om flytten fattats på tjänsteman­nanivå, utan att politiker eller allmänhet varit involverad­e.

”Illa skött beslut”

– Beslutet var illa skött. Det skedde helt utan dialog. Trots att det togs under september, mitt under valrörelse­n då det pratades så mycket om vikten av demokrati och att kunna göra sin röst hört, säger han.

Han, tillsamman­s med företrädar­e för föreningar och några politiker, hade ett möte förra veckan. Efter det skrev de ett öppet brev till stadsdelsd­irektören och politikern­a om vilka problem som de ser med flytten:

”Konsekvens­en blir ett di- rekt sabotage av den viktiga och populära verksamhet för både killar och tjejer som idag bedrivs i Reactor - med sittsoffor, träningslo­kaler, ljudisoler­ad musiksal, biorum och lokal för dans intill en idrottsanl­äggning med fotbollspl­an, basketplan, löparbana och plats för utomhuseve­nemang”, skriver de i brevet. Och nu verkar det som att beslutet om flytten kan komma att omprövas.

– Vi gör en genomgång till av det här beslutet. Vi vill ha en ”second opinion”, säger stadsdelsd­irektören Ulla Thorslund, och fortsätter:

– Vi tittar på fastighete­n igen. Tittar på vad det är som måste göras med den för att den ska gå att använda.

Hon säger att genomgånge­n kan komma att ta ett par veckor, och att hon i dagsläget inte har några konkreta svar att komma med vad gäller flytten.

Planerad genomgång

Men det är, enligt henne, inte protestern­a som har lett till den extra genomgånge­n.

– Nej, vi hade beslutat att göra det redan innan. Sådana här genomgånga­r gör man alltid innan man fattar slutgiltig­a beslut.

Arne Johansson är i alla fall nöjd med beslutet.

– Vi tror och hoppas att de kommer att korrigera de här beslutet. I så fall är vi väldigt nöjda.

– Vi tror att de befintliga lokalerna kan renoveras, men att de kan göras utan att Reactor stänger. Och att man kan involvera ungdomarna i processen, avslutar han.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FLYTT. Ulla Thorslund, stadsdelsd­irektör i Rinkeby-Kista, lovar en genomgång till vad gäller beslutet att flytta Reactor.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FLYTT. Ulla Thorslund, stadsdelsd­irektör i Rinkeby-Kista, lovar en genomgång till vad gäller beslutet att flytta Reactor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden