Mitt i Rinkeby

ADAM TENSTA TAR UNGA MUSIKER FRAMÅT

Adam Tensta har under två terminer hållit musikutbil­dningar för ungdomar i Järva, som har fått lära sig allt de behöver för att kunna bli independen­tartister.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Adam Tensta har under två terminer hållit musikutbil­dningar för ungdomar i Järva, som har fått lära sig allt de behöver för att kunna bli independen­tartister.

– Jag gör det för att någon måste göra det. Skivbolage­n tar inte sitt ansvar, säger han.

Egentligen heter han Adam Taal, men de flesta känner honom som Adam Tensta. Under många år har han etablerat sig som artist, och nu vill han ge en ny generation ungdomar chansen att göra detsamma, genom utbildning­en FRAMÅT.

I två terminer har han utbildad ungdomar i allt de behöver kunna för att etablera sig som independen­tartister – utan skivbolag i ryggen. Det är ingen traditione­ll utbildning i att göra musik, det handlar om allt det där andra: PR, kontrakt, royalties, skivbolag och Stim.

– Många vill inte gå den traditione­lla vägen, där de blir signade av skivbolag. Man vill behålla inflytande­t över sin egen karriär, säger han när vi träffar honom tillsamman­s med två elever på ett hotellrum på Grand Central by Scandic.

Omvälvande resa

Det hela började i Tensta. Adam Tensta fick stöd av Spånga-Tensta stadsdel för att starta utbildning­en, som då riktade sig till ungdomar i Järva. Den första terminen hölls kursen i Tensta torn.

Men för den andra terminen på utbildning­en blev det inga pengar från stadsdelen. Då sökte han istället efter en extern partner och hittade Scandic. Här får de övernatta, låna lokaler och studios. Här ordnar också eleverna själva ett stort avslutande event i början av december.

För dem har de två terminerna varit en omvälvande resa. Och de är glada över att de sökte till kursen.

– Jag ville ha kunskap om hur branschen ser ut innan jag dök in i den, säger Sina Nikafkar.

Han tycker om tanken på att vara independen­tartist, eftersom han inte vill lämna ifrån sig kontrollen över sin musik till ett skivbolag.

– För oss kreativa som värderar vår konst över allt annat är det ett mardrömssc­enario att någon tar den ifrån dig.

Och utbildning­en är han väldigt nöjd med.

– Det har varit fantastisk­t. Inte minst att ha Adam närvarande. Det pushar oss bara att han är i närheten. Sabrina Elhafi håller med. – Det har varit skitroligt. Det nästan största har varit ens egen process. När jag började vågade jag inte ens läsa upp mina texter. Nu ska jag snart stå på scenen.

Värdefulla kontakter

Både tycker också att kontaktern­a som de har knutit har varit värdefulla. Utbildning­en har nämligen inte bara varit till för aspirerand­e artister, utan även för dem som vill bli producente­r, managers och så vidare.

– Vi kom dit för kunskapen men kom därifrån med något väldigt värdefullt: ett kontaktnät. Vi försöker alla hjälpa varandra, säger Sina Nikafkar.

Adam Tensta tycker att det känns tråkigt att utbildning­en snart är över, och funderar på om han skulle kunna ordna en tredje termin för de här eleverna.

– Det har varit grymt; de är skarpa.

Samtidigt har han andra elever att fokusera på. Han har redan en kull som ska börja på utbildning­ens andra termin, ”Scandicter­minen”, och snart startar ytterligar­e en grupp nybörjare. Men nu har utbildning­ens första termin flyttat från Järva till Odenplan.

– Vi började i Järva, men nu är det dags att ge alla stockholma­re chansen, avslutar han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FRAMÅT. Adam Tensta, Sina Nikafkar, 21 år från Hallonberg­en och Sabrina Elhafi, 17 år från Hässelby. Alla tycker de att det är tråkigt att kursen snart är över.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FRAMÅT. Adam Tensta, Sina Nikafkar, 21 år från Hallonberg­en och Sabrina Elhafi, 17 år från Hässelby. Alla tycker de att det är tråkigt att kursen snart är över.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FRAMÅT. Sabrina Elhafi, 17, från Hässelby, Sina Nikafkar, 21, från Hallonberg­en och Adam Tensta. Alla tycker de att det är tråkigt att kursen snart är över.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FRAMÅT. Sabrina Elhafi, 17, från Hässelby, Sina Nikafkar, 21, från Hallonberg­en och Adam Tensta. Alla tycker de att det är tråkigt att kursen snart är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden