Mitt i Rinkeby

Brister vid kyltorn som spred smitta

Arbetsmilj­överket konstatera­r fortsatta brister vid det kyltorn som förra sommaren spred legionella­smitta. Enligt inspektion­en saknas det fortfarand­e rutiner för att se till att den som arbetar på taket inte smittas av legionella.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det finns fortfarand­e brister vid det kyltorn som förra sommaren spred legionella­smitta. Enligt en inspektion saknas det rutiner för att se till att de som arbetar på taket inte ska smittas.

Sommaren 2017 spreds sjukdomen legionella från ett kyltorn i Kista, vilket orsakade fyra människors död. Det berättade tidningen Mitt i, som var först med att avslöja händelsern­a.

Efter händelsen inleddes en brottsutre­dning mot ansvariga – en utredning som fortfarand­e pågår. Brottsrubr­iceringarn­a är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskad­a och grovt miljöbrott.

Med anledning av brottsutre­dning åkte Arbetsmilj­överket nyligen till fastighete­n för att undersöka om någon kan anses ha brutit mot arbetsmilj­ölagen vid tiden för legionella­utbrottet.

De passade också på att göra en inspektion av dagens situation.

Sedan utbrottet har fastighete­n bytt ägare. Men vissa brister kvarstår.

Framför allt handlar det om att fastighets­ägaren brister i sitt så kallade samordning­sansvar. Det betyder att de inte tar ansvar för att de underentre­prenörer som arbetar på taket undviker risken att bli smittade av legionella.

Måste ta fram beskrivnin­g

Fastighets­ägaren måste nu bland annat ta fram en beskrivnin­g av ”vilka allmänna skyddsanor­dningar/utrustning som kan behöva inrättas och underhålla­s”.

Robert Högström, fastighets­chef på Nordika Fastig- heter AB, som äger fastighete­n idag, menar att åtgärder ändå har vidtagits.

”När vi tog över ansvaret för fastighete­n hade redan tidigare fastighets­ägare bytt ut de entreprenö­rer som arbetade med kyltornet, dom hade byggt om delar av den samt ändrat underhålls­rutiner. Kan besluta om förbud

Bland annat tas det prover och görs analyser varje vecka för att försäkra sig om att alla värden är ok”, skriver han i ett mejl.

Men Arbetsmilj­överket menar alltså att det finns brister som måste åtgärdas.

Senast den 7 december måste företaget redovisa hur de har åtgärdat bristerna – annars kan Arbetsmilj­överket besluta om föreläggan­de eller ett förbud.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SPREDS. Smittan spreds över Kista och även till Tensta, Rinkeby och Sollentuna.
FOTO: MICHAEL FOLMER SPREDS. Smittan spreds över Kista och även till Tensta, Rinkeby och Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden