Mitt i Rinkeby

Viktor vann konstpris

-

När man byggde förorten så tog man ju alla massor och lade dem i en hög som bildade tippen. Och nu ska det byggas en gravplats där. Jag kände att det blev som en cirkel där.

Tensta konsthall delar varje år ut ett textpris, för att ”lyfta upp unga röster ur förorterna”. Årets vinnare är Akallabon Viktor Boström, med en text som börjar och slutar på Granholmst­ippen i Tensta. – När man byggde förorten så tog man ju alla massor och lade dem i en hög som bildade tippen. Och nu ska det byggas en gravplats där. Jag kände att det blev som en cirkel där. Det väckte tankar om att bryta sig loss från olika cirklar.

Viktor Boström berättar om vinnartext­en, som tar avstamp ifrån den här platsen; en plats som han brukar besöka. ”Fick nypa mig i armen”

Han säger också att det kändes ”helt sjukt” att vinna.

– Det känns overkligt. Jag har fått nypa mig i armen.

Texttävlin­gen fick han syn på av en slump förra året, på nätet. Och han tänkte att i år skulle han delta. Under året har han skrivit sporadiskt; antecknat saker i mobilen när han suttit på tunnelbana­n, till exempel.

Efter vinsten har han blivit ännu mer pepp att fortsätta skriva.

Han studerar journalist­ik men skriver alltså även skönlitter­ärt.

– Visst vore det en dröm att ge ut en bok; varför inte en roman. Men först måste jag komma på en idé och där är jag inte än.

Makda Embaie från Tensta Konsthall har projektlet­t texttävlin­gen.

– Det handlar om att vi vill lyfta upp unga röster ur förorterna. Ge dem utrymme; en plats. Visa upp en litterär kvalitet som annars ofta förbises. Många unga deltagare

Hon berättar att priset startade för fem år sedan och då bara riktade sig till ungdomar i Tensta.

Men att den nu har växt och innefattar ungdomar mellan 15 och 25 år ifrån alla Stockholms förorter.

– Intresset har varit högt i år. Vi har fått ett fyrtiotal bidrag med jätteintre­ssant kvalitet. Det är roligt också att många har varit så unga; flera har varit födda på 00-talet.

Hon säger att det inte har funnits något speciellt tema som har dominerat.

– Det har varit en extrem mångfald. Allt från kärlek och våld till politik och natur. Det är fint att så många olika berättelse­r kommer fram. Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

 ??  ?? Här är de fyra vinnarna av Tensta Konsthalls textpris: Viktor Boström, Nicole Charro, Clara Olausson och Fares Hamed. VINNARE. FOTO: MAKDA EMBAIE/TENSTA KONSTHALL
Här är de fyra vinnarna av Tensta Konsthalls textpris: Viktor Boström, Nicole Charro, Clara Olausson och Fares Hamed. VINNARE. FOTO: MAKDA EMBAIE/TENSTA KONSTHALL
 ??  ?? VINNARE.Prispengar­na från tävlingen, fem tusen kronor, ska Viktor Boström använda för en resa till Japan.
VINNARE.Prispengar­na från tävlingen, fem tusen kronor, ska Viktor Boström använda för en resa till Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden