Mitt i Rinkeby

De ordnar demonstrat­ion mot övervåld

- Albin Tingstedt

Till följd av händelsen med den gravida kvinnan i tunnelbana­n arrangeras nu en demonstrat­ion mot rasism och rasprofile­ring. Vi har ställt tre snabba frågor till arrangören och Afris grundare, Kebba Njie.

Lördagen den 23 februari klockan 14 arrangeras en demonstrat­ion mot rasism, rasprofile­ring och övervåld av poliser och ordningsva­kter. I fokus är även allas rätt att fritt och tryggt kunna röra sig i Sverige. Detta till följd av den incident där en kvinna avvisades av ordningsva­kter i tunnelbana­n. Demonstrat­ionen sker på Sergels Torg och arrangeras av Afris, ett socialt nätverk för afrosvensk­ar, och podden Raseriet som lyfter ämnen kopplade till populärkul­tur, relationer och rasism.

”Inte acceptabel­t”

Tidningen har varit i kontakt med grundaren av Afris, Kebba Nije, med tre frågor inför demonstrat­ionen. Varför är detta viktigt att belysa?

– Det handlar om rasism.

Den som vill få detta att framstå som något annat än rasism har aldrig blivit utsatt för det.

Oavsett vem som blir utsatt för rasism är det inte acceptabel­t. Den som vill få detta att framstå som något annat än rasism har aldrig blivit utsatt för det. Det handlar om den gravida kvinnan i tunnelbana­n som utsattes för rasism och övervåld. Vad kommer att hända vid demonstrat­ionen?

– Det kommer att finnas talare från olika organisati­oner och folk som vill nå ut till stora massor. Inga politiker. Demonstrat­ionen är politiskt obunden. Varför sker demonstrat­ionen just nu?

– Jag och mina medarrangö­rer, podden Raseriet, tycker att det gick för långt med hur den gravida kvinnan i tunnelbana­n behandlade­s. Nu får det räcka!

 ??  ??
 ??  ?? MOT RASISM. Nästa helg hålls demonstrat­ionen på Sergels torg.
MOT RASISM. Nästa helg hålls demonstrat­ionen på Sergels torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden