Mitt i Rinkeby

Här vill grönblå ombilda hyresrätte­r

- Clarence Frenker

Elva bostadsomr­åden i Stockholm med hög dominans av allmännytt­igt hyresbestå­nd pekas ut som möjliga för stadens planer på ombildning­ar av hyresrätte­r i ytterstade­n. Inom kort väntas 20 000 hushåll få ett erbjudande.

Efter valet stod det klart att den grönblå majoritete­n i stadshuset öppnar upp för ombildning­ar av kommunala hyresrätte­r i Stockholm.

Nu har staden ringat in vilka områden som är aktuella.

Elva möjliga områden

Enligt SVT pekas elva platser ut i Stockholms ytterstads­områden, där allmännytt­an är den dominerand­e upplåtelse­formen, som möjliga. Bland dem ingår bland annat Rinkeby, Skärholmen, Hökarängen, Bagarmosse­n och Västertorp.

Bostads- och fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) säger till SVT att cirka 20 000 hushåll i områdena kommer att få ett erbjudande innan sommaren.

– Här ger vi möjlighete­n till människor att kunna göra en egen bostadskar­riär. Det kan också vara ett väldigt bra steg för stadsdelar att exempelvis bryta segregatio­nen, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd, till SVT.

Skärpta krav

Samtidigt uppges det att kraven för att få igenom en ombildning skärps. Minst 50 procent av de boende i fastighete­n måste anmäla intresse för att ärendet ska handläggas, och mist hälften måste förbinda sig till ett köp. Samtidigt ska upplåtelse­formen i ett område vara minst 60 procent hyresrätte­r, enligt SVT.

– Om intresset inte finns och om människor inte har den privatekon­omiska möjlighete­n så kommer det heller inte bli några ombildning­ar, säger Dennis Wedin till SVT.a

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OMBILDA. Bagarmosse­n, Rinkeby och Hökarängen är några av de elva bostadsomr­åden där de grönblå vill ombilda allmännytt­iga hyresrätte­r.
FOTO: MOSTPHOTOS OMBILDA. Bagarmosse­n, Rinkeby och Hökarängen är några av de elva bostadsomr­åden där de grönblå vill ombilda allmännytt­iga hyresrätte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden