Mitt i Rinkeby

Huset som kan bli nya landmärket i Kista

- Anna Wettergård

Generellt är de flesta varit positivt till att det händer så mycket i Kista.

Snart är planerna klara för ett nytt landmärke i Kista i form av ett 29-våningshus. Huset kommer att vara en del av tre nya kvarter, innehållan­de 520 lägenheter, kontor, verksamhet­slokaler, en förskola och park.

– Planen kommer troligtvis antas vid årsskiftet 20192020. Om planen inte överklagas kommer den vinna laga kraft två veckor efter antagande. Då kan byggaktöre­n ansöka om bygglov. Det säger Yasaman Ghanavi, Stadsplane­rare i Stockholm.

Det hon pratar om är tre nya kvarter som kommer att växa fram på på parkerings­platsen bredvid Ericssonhu­set.

” Bebyggelse­n ersätter befintlig parkerings­yta och skapar därmed mer stadslika kvarter vilka möjliggör för ett rikare gatuliv och ökad rörelse i området”. Det skriver planhandlä­ggare på stadsbyggn­adskontore­t i en så kallad samrådshan­dling.

520 lägenheter

Den nya bebyggelse­n kommer att bestå av tre kvarter, och bland annat innefatta 520 lägenheter, 15 000 kvadratmet­er lokaler och en park.

”Högre byggnader med stolta fasader riktas utåt stadsgator­na medan lägre byggnader förläggs inåt kvartersga­torna”, står det i samrådshan­dlingen.

De lägre byggnadern­a, på upp till nio våningar, kommer mest att innehålla lägenheter.

I bottenvåni­ngarna kommer det också att finnas lokaler för ”centrumänd­amål”, det vill säga handel, service, samlingslo­kaler och annat som ska vara lätt att nå för många människor.

Profilbygg­nad

Bland de lägre byggnadern­a finns också en så kallad profilbygg­nad, i sex våningar, med karaktäris­tiskt tak. Den står på en sockel på två våningar, som också kommer att användas till centrumänd­amål.

Områdets nya landmärke blir höghuset på 29 våningar. Den kommer att användas till bostäder och kontor. Och i den inglasade nedervånin­gen blir det restaurang­er, caféer och ” kulturella verk- samheter”.

I kvarteret kommer det också att byggas en förskola med sex avdelninga­r - vilket är det som ska fattas beslut om på stadsdelen­s nästa möte. Förskolan kommer att byggas i två våningar och ha plats för 108 barn.

”Byggnadens gestaltnin­g är lekfull med en böljande form som också bryter mot de mer strikta formerna i övriga bebyggelse­n”, står det i samrådshan­dlingen. Även förskolegå­rden får ett lek- fullt formspråk, och kommer kunna utnyttjas även av andra boende på kvällar, helger och lov.

Planen för det nya området har varit ute på samråd, där olika aktörer har fått tycka till. Yasaman Ghanavi berättar att de kritiska synpunkter de fick in mest gällde tekniska detaljer såsom dagvatten, buller och markförore­ningar. De fick också synpunkter på förskolan av stadsdelsf­örvaltning­en, vilket gjorde att de utökade planen från fyra till sex avdelninga­r. Men generellt har det mest varit positiv feedback:

– Generellt är de flesta varit positivt till att det händer så mycket i Kista, avslutar hon.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTER ?? HÖGHUSET. Vy från Torshamnsg­atan
ILLUSTRATI­ON: ÅWL ARKITEKTER HÖGHUSET. Vy från Torshamnsg­atan
 ?? ILLUSTRATI­ON: DREEM ARKITEKTER ?? FRAMTIDA VY. Profilbygg­naden sedd från Dalviksgat­an.
ILLUSTRATI­ON: DREEM ARKITEKTER FRAMTIDA VY. Profilbygg­naden sedd från Dalviksgat­an.
 ??  ?? FRÅN LUFTEN. Översiktsb­ild
FRÅN LUFTEN. Översiktsb­ild
 ?? FOTO: ÅWL ARKITEKTER ?? LANDMÄRKE. En visionsbil­d av hur höghuset kommer att se ut.
FOTO: ÅWL ARKITEKTER LANDMÄRKE. En visionsbil­d av hur höghuset kommer att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden