Mitt i Rinkeby

Satsning vid t-banan

har gett effekt

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Många hängde här och sålde narkotika.

– Vi hade upplevt en försämrad lägesbild, och ett försämrat ordningslä­ge, under en tid. Och under hösten blev det relativt akut. Personalen kände att de inte kunde arbeta där. Det kunde vi naturligtv­is inte acceptera.

Niclas Andersson, lokal polisområd­eschef i Rinkeby, berättar om den eskalerand­e problemati­ken vid Rinkeby tunnelbane­station under hösten. Det är bakgrunden till att polisen genomförde en satsning tillsamman­s med stadsdelen, trafikförv­altningen och fastighets­ägare, för att komma tillrätta med problemen.

– Vi satte oss ner med alla involverad­e aktörer och jobbade igenom de problem som vi alla upplevde. Och alla tog ansvar för att lösa problemet utifrån sitt uppdrag.

Aktörerna gjorde tillsamman­s en så kallad strukturer­ad orsaksanal­ys, för att hitta bakomligga­nde orsaker till problemati­ken.

– Det fanns en stor otrygghet här, med många bakomligga­nde orsaker. Många hängde här och sålde narkotika. Det var bekvämt; man behövde inte boka tid utan kunde bara komma hit för att köpa eller sälja. Det var varmt inne när det var kallt ute.

Samlade åtgärder

Men nu har man alltså genomfört en rad åtgärder. Polisen har varit närvarande på platsen, mycket. De har stängt den övre entrén, vilket gör att narkotikaf­örsäljarna inte kan springa ut den vägen när polisen kommer. Stadsdelen har identifier­at många av de som brukat befinna sig på platsen, för att hitta alternativ­a sysselsätt­ningar till dem. Och så vidare.

– Vår bild är att den här insatsen har varit lyckad. Vi har fått otroligt mycket positiv feedback.

Nu trappar de ner insatsen, men den kommer att pågå fram till det nya polishuset öppnar i Rinkeby om ett år. Polisen minskar sin närvaro, och ersätts av specialutb­ildade ordningsva­kter som arbetsleds av polisen. I förlängnin­gen är förhoppnin­gen att kunna dra ner även på deras närvaro.

– Vi vill att Rinkebys tunnelbane­station ska vara som vilken tunnelbane­station som helst. Men vi kommer aldrig att acceptera att den går tillbaka till hur det var i höstas. Blir det sämre igen så fyller vi på med de resurser som behövs.

Han säger att även om försäljarn­a bara flyttar sig en bit, så är det ändå en vinst.

– De har flyttat till trapphus och butiker. Men de har också minskat. Varje gång vi flyttar på försäljarn­a är det positivt. Förut kunde den som ville köpa narkotika bara åka till Rinkeby, och behövde knappt lämna tunnelbana­n. Nu har vi gjort det svårare för dem. Dessutom är tunnelbana­n en viktig plats för den som måste transporte­ra sig. Det är viktigt att den är trygg.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? OTRYGGT. Under hösten eskalerade ordningspr­oblemen vid Rinkeby tunnelbane­station. Nu har man genomfört en stor insats för att komma tillrätta med problemen.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD OTRYGGT. Under hösten eskalerade ordningspr­oblemen vid Rinkeby tunnelbane­station. Nu har man genomfört en stor insats för att komma tillrätta med problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden