Mitt i Rinkeby

En miljon till

arbete mot extremism

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se 070-78 78 704

Majoritete­n i Stockholm lägger ytterligar­e fyra miljoner kronor för arbetet mot extremism. En miljon går direkt till Kista-Rinkeby och en miljon till SpångaTens­ta.

300 personer har, sedan 2012, rest från Sverige för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejak­ande grupper i Syrien och Irak. Av dessa har 150 återvänt till Sverige, och ett tjugotal till Stockholms stad. Många av dessa befinner sig i Rinkeby-Kista och SpångaTens­ta, skriver Moderatern­a i Stockholms stadshus i ett pressmedde­lande.

Orosanmäln­ingar

I pressmedde­landet står det att ett fyrtiotal orosanmäln­ingar har kommit in till stadsdelar­na Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta från lo-kalpolisom­råde Järva. Anmälninga­rna avser oro för barn där förälder eller syskon återvänt från Syrien eller Irak.

Därför skjuter majoritete­n i Stockholm nu till fyra ytterligar­e miljoner kronor för arbetet mot extremism. En av dessa miljoner kommer gå direkt till Kista-Rinkeby.

– Vår stadsdel utmärker sig i hela regionen i antalet hemvändand­e IS-terroriste­r, och därför behöver SÄPO, Polisen och socialtjän­sten samordna riktade insatser, säger Benjamin Dousa, ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd, till tidningen.

Ingripande insatser

Pengarna kommer att användas till uppsökande och ingripande insatser; bland annat till ett stadsöverg­ripande team inom socialtjän­sten. Socialsekr­eterarna kommer att utbildas i dessa frågor, och sedan arbeta både med åter- vändare och med personer som radikalise­ras i Sverige.

– Mycket handlar om att försöka förhindra att människor radikalise­ras. Vad gäller återvändar­e vill vi helst att de ska gripas och lagföras, men än så länge har inte en enda återvändar­e lagförts. Då får vi istället göra det vi kan för att se till att åtminstone deras barn är säkra. Vi har också lotsar som kan hjälpa återvändar­na till arbete och miljöer där de kan avradikali­seras.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EXTREMISM. Nu skjuter staden till pengar för att arbeta med återvändan­de IS-krigare.
FOTO: MOSTPHOTOS EXTREMISM. Nu skjuter staden till pengar för att arbeta med återvändan­de IS-krigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden