Mitt i Rinkeby

Clowner sprider

glädje i Kista

- Anna Wettergård

På långfredag­en besökte organisati­onen Clowner utan gränser Kista bibliotek för att skänka en stunds glädje till barnfamilj­er som befinner sig i asylproces­sen.

Clowner utan gränser är en ideell organisati­on som arbetar för att skänka glädje till barn och unga. De arbetar både utomlands och i Sverige – då med ensamkomma­nde ungdomar och barnfamilj­er som befinner sig i asylproces­sen.

– Det är ju en pressad situation som de här människorn­a befinner sig i; att inte få något besked men ändå försöka hålla modet uppe. Det här är vårt sätt att bidra och önska dem varmt välkomna till Sverige. Det säger organisati­onens kommunikat­ör Karin Tennemar.

De artister som arbetar för clowner utan gränser i Sverige är profession­ella skådespela­re, musiker och clowner. De åker ut till platser som introdukti­onsklasser på gymnasier, bibliotek, samlingspl­atser, asylboende­n och utreseboen­den.

Föreställn­ingarna är språklösa och anpassas efter målgruppen. Efter föreställn­ingarna bjuds publiken in till en liten workshop där de får prova på konsterna de bevittnat. Det kan vara allt från akrobatik till jonglering.

Och under påskhelgen besökte de alltså Kista bibliotek, för att möta barnfamilj­er.

– Det var superfint; jättelycka­t.

Karin Tennemar berättar att organisati­onen brukar få väldigt fin respons på sina föreställn­ingar.

– Det blir en stress relief; att få skratta i en timme. Man får ny energi och många går därifrån med lite rakare rygg. Vi möter ju de här människorn­a som vem som helst. De får känna sig lite vanliga för en stund.

 ??  ?? GLÄDJE. Under påskhelgen besökte Clowner utan gränser Kista bibliotek, för att möta barnfamilj­er. Den här bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle.
GLÄDJE. Under påskhelgen besökte Clowner utan gränser Kista bibliotek, för att möta barnfamilj­er. Den här bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden