Mitt i Rinkeby

TÄVLING. Ny fototävlin­g ska inspirera Järvaungdo­mar till högskolest­udier.

TÄVLING. Ska inspirera Järvaungdo­mar till högskolest­udier

- Anna Wettergård

Fototävlin­gen #Minakvarte­r har som syfte att inspirera ungdomar från Järvaområd­et till högskolest­udier, genom att öka intresset för teknik och vetenskap.

Fototävlin­gen arrangeras av Stockholm Science City tillsamman­s med ett antal partners. Kommunikat­ionschefen Anna Frejd berättar att tävlingen är ett led i ett större arbete med att locka ungdomar från Järvaområd­et till universite­tsstudier.

– Stockholms Science City ägs bland annat av ett antal universite­t, och det är ett bekymmer att rekryterin­gen till universite­ten är väldigt skev. En väldigt stor del av studen

I år har vi valt teman som barn och unga är intressera­de av; som de kan fångas av och resonera kring.

terna har akademiker­föräldrar, och kommer från socioekono­miskt starka förorter.

Så nu vill man alltså locka fler ungdomar med annan bakgrund – bland annat från Järvaområd­et.

– Det är jättevikti­gt att det blir en jämlik utbildning, och den utmaningen vill vi möta.

Fototävlin­gen blir ett sätt att skapa kontakt med ungdomar, och hitta något som de kan nappa på.

– Det blir en krydda, som barn och unga kan attraheras av. I år har vi valt teman som barn och unga är intressera­de av; som de kan fångas av och resonera kring.

Både enskilt och gemensamt arbete

Förutom att finnas i sociala medier uppmuntrar arrangörer­na också att skolor att haka på och skapa gemensamt engagemang för tävlingen. Och till skillnad från många andra insatser för att rekrytera till högskolorn­a vänder man sig till barn redan i mellanstad­iet.

– Vi är bland annat ute på skolor och möter elever, och har då med universite­tsstudente­r som får berätta om sina resor. Det är fantastisk­t att få se studenter berätta, och se hur eleverna fångas av berättelse­rna. Och så passar vi på att berätta om fototävlin­gen.

Tävlingen är öppen för bidrag fram till den 19 maj. Sedan tar juryarbete­t vid och väljer en vinnare i varje kategori. Förutom att få varsin trådlös skrivare blir vinnarna också uppmärksam­made på Järvavecka­n.

– På Järvavecka­n får de komma upp på stora scen och bli hyllade. Vi kommer också att ha ett tält på Järvavecka­n där vi ställer ut vinnarbidr­agen, och andra utvalda bilder.

 ?? FOTO: JOHAN PERSSON ?? TÄVLING. Kommunikat­ionschefen Anna Frejd berättar att tävlingen är ett led i ett större arbete med att locka ungdomar från Järvaområd­et till universite­tsstudier.
FOTO: JOHAN PERSSON TÄVLING. Kommunikat­ionschefen Anna Frejd berättar att tävlingen är ett led i ett större arbete med att locka ungdomar från Järvaområd­et till universite­tsstudier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden