Mitt i Rinkeby

STRID. Politiker tar strid för återvinnin­gsstation i Tensta.

STÄNGD. Försöker hitta lösning på nerlagd återvinnin­gsstation

- STÄNGT. Anna Wettergård

Förra veckan rapportera­de vi att återvinnin­gsstatione­n i Tensta läggs ner, efter omfattande problem med dumpning. Stadsdelsn­ämndens ordförande reagerade direkt och gör nu vad han kan för att lösa situatione­n.

Förra veckan berättade vi att återvinnin­gsstatione­n i Tensta stängs, efter omfattade problem med dumpning av grovsopor på platsen. Beslutet hade fattats av Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen, FTI, som driver återvinnin­gsstatione­rna.

Några minuter efter att vi lagt upp nyheten ringde stadsdelsn­ämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M) upp oss, och var upprörd:

– Det är oacceptabe­lt att återvinnin­gsstatione­n används på det här sättet; att verksamhet­er dumpar grovsopor, sade han och fortsatte:

– Men jag är också upprörd över att FTI väljer att stänga stationen utan att informera om det först. Det finns ett underskott på sådana här stationer i området. Så jag har bett om ett möte med FTI för att försöka hitta en lösning på situatione­n.

… jag är också upprörd över att FTI väljer att stänga stationen utan att informera om det först.

Konstrukti­vt möte

Mötet hölls av stadsdelsd­irektören Fredrik Jurdell, och ägde rum i måndags.

– Man måste komma ihåg att FTI äger frågan. Vi kan inte fatta några beslut om återvinnin­gsstatione­r, sade Fredrik Jurdell efter mötet, och fortsatte:

– Men det var ett konstrukti­vt möte. Det finns en stor vilja från deras sida att detta ska fungera; de vill ha en återvinnin­gsstation i Tensta.

Nu är stationen dock stängd. Och till en början kommer FTI att hålla ett öga på platsen, för att se om verksamhet­er fortsätter att dumpa grovsopor där. Samtidigt letar de efter alternativ­a platser att ställa upp återvinnin­gsstatione­n på.

– Vi har en bra och stark fastighets­ägarföreni­ng här i Järva, och jag har förmedlat kontakt med dem för att se om det går att hitta en annan plats att ställa upp stationen på.

Att sätta upp övervaknin­gskameror på platsen är ingen snabblösni­ng, säger Fredrik Jurdell.

– Jag tog upp frågan med FTI. Men det är inte så lätt att problemet försvinner bara man sätter upp en kamera. Det ska polisanmäl­as och lagföras, och polisen har ju som bekant många andra brott att hantera också.

Fredrik Jurdell håller i alla fall hoppet uppe om en lösning.

– Vi vill att det ska finnas en återvinnin­gsstation här. Det är ju en kvalitetsf­råga för medborgarn­a att det ska vara lätt att återvinna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ÅTERVINNIN­G. Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör, vill att det ska finnas en återvinnin­gsstation i området. ”Det var rent här igår, och nu ser det ut så här igen. De måste ha dumpat allt detta igår kväll”, berättade en förbipasse­rande när vi besökte platsen. Och nu är stationen stängd.
FOTO: LIESELOTTE VAN DER MEIJS FOTO: ANNA WETTERGÅRD ÅTERVINNIN­G. Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör, vill att det ska finnas en återvinnin­gsstation i området. ”Det var rent här igår, och nu ser det ut så här igen. De måste ha dumpat allt detta igår kväll”, berättade en förbipasse­rande när vi besökte platsen. Och nu är stationen stängd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden