Mitt i Rinkeby

FÖRORTSGAL­AN. Årets artist om kärleken till Husby.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se PRISAD. FOTO: ANNA WETTERGÅRD

Vi fortsätter intervjuse­rien med pristagarn­a från årets Förortsgal­a, med årets artist Dree Low. Han lever på sin musik och drömmer om att utveckla svensk hiphop ”till något vi aldrig skådat”.

Husby är en varm plats med kärlek. Folk stöttar varandra.

Dree Low. Så kallar sig årets artist, prisad på Förortsgal­an 2019. Trots att han har uppträtt på otaliga scener, har miljontals visningar på Youtube och rullar regelbunde­t på P3, tycker han ändå att priset på Förortsgal­an är bland det största som har hänt hans karriär.

– Det är mycket stort, bättre än att vinna något annat pris. Det är från orten till orten; ett pris med kärlek.

Han är väl rotad i orten. Född och uppvuxen i Husby, där han också kommer att förbli.

– Morsan behöver mig i närheten, säger han med ett skratt, och fortsätter:

– Husby är en varm plats med mycket kärlek. Folk stöttar varandra. Det finns mycket gott i Husby.

Så även om hans mål med musiken är att ”bli störst”, drömmer han alltså inte om att flytta utomlands.

– Jag vill bo kvar i Sverige och utveckla svensk hiphop, till något vi aldrig skådat. Svensk hiphop var en liten liten bransch men nu är det jättestort. Vi måste göra något bra av det.

Började på Reactor Musikkarri­ären startade när Dree Low var sexton år gammal, på ungdomsgår­den Reactor.

– Jag skojade i studion med mina vänner. Grabbarna tyckte att det lät bra. Så de började skicka den till varandra på en app som heter Box, och sedan hamnade den på Youtube.

Den första låten var rå, omixad. Inspelad på egen hand med inställnin­gen ”snabbmix”. Idag däremot är musiken välproduce­rad, mixad och utgiven på eget skivbolag. Dree Low är nu 24 år gammal och de senaste två åren har han kunnat leva på sin musik.

”Blir lite som en idol”

Att det börjar gå bra med karriären märks också när han rör sig på stan.

– Medan jag står och väntar på en kompis kan jag bli omringad av tjugo ungdomar som känner igen mig. Man blir lite som en idol. Jag försöker alltid tänka på att vara en bra förebild; man har ett ansvar.

Är det inte problemati­skt att posera med bling, pengar och vapen i dina videor, om du vill vara en bra förebild? Glorifiera­r du inte en farlig livsstil?

– Nej, jag glorifiera­r absolut inte. Jag sjunger om båda sidorna av verklighet­en. Jag sjunger också om saker som kan gå snett, och som kan vara destruktiv­a. Jag försöker spegla verklighet­en.

Trots att han har uppträtt på otaliga scener, har miljontals visningar på Youtube och rullar regelbunde­t på P3, tycker han ändå att priset på Förortsgal­an är bland det största som har hänt hans karriär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden