Mitt i Rinkeby

Rwaida vill se fler kvinnliga företagare

RINKEBY EMPOWERMEN­T. Inspirerar kvinnor att starta eget i Järva

- Anna Wettergård

RINKEBY EMPOWERMEN­T. Nu inspireras kvinnor i Järvaområd­et att våga starta företag. En av dem som brinner för frågan är Rwaida Zatara.

I helgen hölls Rinkeby Empowermen­t – en dag med syfte att inspirera kvinnor i Järvaområd­et att våga starta företag. En av dem som brinner för frågan är Rwaida Zatara, som vill inspirera andra att våga ta samma steg som hon tagit.

I lördags tog kvinnorna över Rinkebystr­åket, när Rinkeby Empowermen­t gick av stapeln. En rad aktörer stod på rad för att inspirera och informera kvinnor; för att ge dem mod att starta eget.

En av dem som stod på scenen i lördags är Rwaida

Zatara.

För ett par år sedan vågade hon själv ta klivet ut i det okända, när hon sade upp sig för att starta eget apotek. Även om vägen ibland har varit krokig är hon glad att hon vågade. Idag driver hon framgångsr­ikt Rinkeby apotek och hälsokost på Rinkebystr­åket.

– Jag har bott i Rinkeby hela mitt liv. Jag vill lyfta upp min ort. Driva ett apotek här som har bra sortiment, och som har öppet även på kvällarna.

– Det vore kul om det var fler kvinnor som öppnade på Rinkebystr­åket. Idag är det bara jag och en till kvinna här på stråket. Jag vill inspirera unga som vill starta eget. Locka upp dem och visa vägen.

Stöd från föreningen

När hon själv funderade på att starta eget fick hon hjälp och stöttning av Rinkebystr­åkets förening. Idag är hon själv ordförande i föreningen och vill hjälpa andra att ta samma steg.

Dessutom har hon alltid haft sin pappa i ryggen.

– Han har gått igenom mycket i sitt liv. Han sade att man alltid måste försöka utveckla sig. Han pushade alltid oss tjejer; lyfte upp oss.

– Han var också lasermanne­ns sista offer. Men efter det som hände gav han aldrig upp. Läkarna sade att han aldrig skulle kunna gå men idag gör han det.

Av pappan har hon bland annat lärt sig att ta hand om kunder, och möta dem med ett leende. Och även om det inte alltid är så enkelt att driva företag, så är det ändå värt mödan, tycker hon.

– Det är roligt men det kräver energi, kraft och tålamod. Oavsett motgångar får man inte ge upp. Och man kan kan inte räkna med att tjäna pengar de första två åren.

Men hon tycker att det är svårt ibland, som kvinna.

– Män vågar mer. De har bättre inkomst och har lättare att spara ihop pengar för

Jag har bott i Rinkeby hela mitt liv. Jag vill lyfta upp min ort.

att starta eget. Kvinnorna tar också oftare hand om familjen.

– Men jag hoppas att kvinnor här kan bli mer självständ­iga och starka, att kvinnor inte ska låta någon trycka ner dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA LINDESTAD, FAMILJEBOS­TÄDER FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? EMPOWERMEN­T. I helgen var det dags för Rinkeby Empowermen­t. På scen stod bland annat danskompan­iet Streetstar Sisters som genomförde ett dance battle med publiken som jury. INSPIRATÖR. Rwaida Zatara på Rinkeby apotek och hälsokost var en av talarna på Rinkeby Empowermen­t.
FOTO: SOFIA LINDESTAD, FAMILJEBOS­TÄDER FOTO: ANNA WETTERGÅRD EMPOWERMEN­T. I helgen var det dags för Rinkeby Empowermen­t. På scen stod bland annat danskompan­iet Streetstar Sisters som genomförde ett dance battle med publiken som jury. INSPIRATÖR. Rwaida Zatara på Rinkeby apotek och hälsokost var en av talarna på Rinkeby Empowermen­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden