Mitt i Rinkeby

SL slopar gratis kort för unga i sommar

Nu är det klart: Det blir inte gratis SL-kort för skolungdom­ar i sommar.

- Lisa Halldén

Förra året kunde ungdomar i Stockholms län åka gratis med kollektivt­rafiken på ett så kallat sommarlovs­kort. Planen var att det skulle fortsätta även denna sommar, men i den nya statsbudge­ten som kom efter valet var statsbidra­get för kortet slopat.

På regionfull­mäktige i veckan sa opposition­sregionråd Anna Selin (V) att det fortfarand­e finns pengar kvar från förra årets satsning och bad trafikregi­onråd Kristoffer Tamsons (M) ge besked om ifall detta gör att det blir fria SL-kort även denna sommar.

Även Socialdemo­kraterna i Region Stockholm vill att kollektivt­rafiken ska vara avgiftsfri för skolungdom­ar i sommar. Enligt S uträkning betalade staten ut drygt 79 miljoner kronor i förskott förra året.

Men satsningen landade på 39 miljoner kronor. 40 miljoner kronor av det statliga bidraget finns alltså kvar, enligt Socialdemo­kraterna.

Den uträkninge­n håller inte Kristoffer Tamsons med om. På regionsful­lmäktige svarade han Anna Selin att det inte finns något överskott att använda till sommarlovs­kort.

– Så någon sådan möjlighet finns inte, för det finns inga pengar, sa han på mötet.

Kristoffer Tamsons hänvisar till ett tjänsteutl­åtande från trafikförv­altningen där det slås fast att ett överskott inte finns tillgängli­gt att använda under andra budgetår. Att införa sommarlovs­kort skulle därför strida mot kommunlage­ns krav på god ekonomiskt hushållnin­g, menar Kristoffer Tamsons.

Men det finns inget i kommunalla­gen som säger att man inte kan göra justeringa­r i budgeten, menar opposition­sregionråd Jens Sjöström (S).

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INTE GRATIS. I år måste skolungdom­ar betala för resor med SL under sommarlove­t.
FOTO: MOSTPHOTOS INTE GRATIS. I år måste skolungdom­ar betala för resor med SL under sommarlove­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden