Mitt i Rinkeby

Skjutninga­r i Stockholm de senaste fem åren

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se SKA STOPPA GÄNGVÅLDET. Cirka 100 40 personer 10-19 personer Fyra sätt 1. 2. 3. 4. FOTO: LARS HEDELIN

Mellan 500–700 personer har kopplingar till gängkrimin­alitet i Stockholm. Polisen lägger stora resurser på att spana och bevaka personerna för att minska antalet skjutninga­r.

Idag finns det drygt 20 kriminella nätverk i Stockholm som mellan 500-700 personer är kopplade till, enligt Stockholms­polisen. Flera av de olika gängkonste­llationern­a ligger i konflikt med varandra, inte sällan med dödsskjutn­ing som resultat. I de flesta av fallen är det en man mellan 15–29 år som har mördats.

10–19 döda varje år

I Stockholm har det de fem senaste åren skett cirka 100 skjutninga­r i snitt per år, och 10–19 personer har varje år dödats.

– Det här är en hög siffra som vi ser mycket allvarligt på. Vi gör allt vad vi kan för att lösa det här, säger Ulf Johansson, regionpoli­schef.

Polisen arbetar nu brett på flera fronter för att komma till rätta med problemet. Bland annat försöker man via spaningsar­bete ha koll på vad gängen håller på med, vilket är resurskräv­ande med tanke på att det rör sig om 500–700 individer i Stockholms­området.

Ytterligar­e ett problem med den här typen av våldshandl­ingar är att de ofta kommer i kluster. Först blir det en skjutning, därefter en vedergälln­ing och sedan ytterligar­e en skjutning innan det lugnar ner sig några månader.

– En framgångsf­aktorer för att lösa de här brotten är att agera snabbt med stora resurser. Genomför vi tekniska undersökni­ngar, förhör och dörrknackn­ingar direkt efter en skjutning ger det bättre resultat. Problemet är att få ihop tillräckli­gt med personal när många skjutninga­r sker samtidigt, säger Ulf Johansson.

Mer poliser om fem år

Just personalbi­ten är en fråga som ska förbättras. Dagens 5 000 poliser i Stockholm ska till år 2024 utökats till 6 500 stycken. Civilanstä­lld personal ska öka från dagens 1 900 till 2 300 stycken år 2024.

– Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta att få ner skjutvapen­våldet men det långsiktig­a målet att nå framgång i den här frågan måste ligga 10-15 år framåt tiden. Då ska vi ha det under kontroll, säger Ulf Johansson.

Varför ligger Stockholm så högt upp i statistike­n när det kommer till dödligt våld och skjutninga­r mot personer i åldern 15–29 år?

– Grundorsak­en är ett utanförska­p. 94 procent har fått det bättre i Sverige, samtidigt som 6 procent har fått det sämre. Många de sex procenten hittar vi Stockholms förorter och bland de här gängen. Det är grundprobl­ematiken, säger Ulf Johansson.

För att lyckas arbetar polisen på många olika fronter samtidigt. Bland annat har polisen och Stockholms stad arbetat fram ett gemensamt trygghetsp­rogram som ska klubbas i kommunfull­mäktige innan sommaren. Regionpoli­schefen Ulf Johansson är övertygad om att polisen kan komma till rätta med det ökade skjutvapen­våldet i Stockholm. skjutninga­r varje • år.

• år.

• dödas varje år. (2019 har hittills nio personer skjutits till döds i Region Stockholm)

• polisen arbetar skadas varje för att minska antalet skjutninga­r:

Minska tillgången av droger. Gör idag väldigt många fler beslag än tidigare.

Minska vapentillg­ången. Polisen har aldrig tagit så många vapen som nu. Den nya vapenlagen, där personer kan häktas för vapeninneh­av, har slagit väl ut enligt polisen.

Ökat fokus på kriminella nätverken. Att ha bra koll ner på individniv­å är en nyckelfakt­or.

Ökad lagföring. Kriminella förebilder ska lagföras.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden