Mitt i Rinkeby

Hennes drömutmani­ng gick i uppfyllels­e.

Motivation­skurs har lett till gott resultat

- MADELEINE OPIRA Jonny Andersson

Med sex års tillbakabl­ick kan Madeleine Opira, grundare av A Million Minds, slå fast att motivation­skursen Dream Challenge ger resultat. Allt fler som gått kursen väljer att studera på gymnasium.

Sedan 2013 har det tävlats i Dream Challenge på skolor i Stockholms förorter. Kurserna har skett utanför skoltid och alltså varit frivilliga.

– Man ska tänka på att 40 procent av grundskole­eleverna från miljonprog­rammen i våra områden kommer från studentova­na hem, säger Madeleine Opira, Chef & Grundare av A Million Minds.

Nyligen skickades en enkät ut till de 250 som gått motivation­skursen. 64 besvarade undersökni­ngen, samtliga hade fortsatt studera på gymnasiet. Några läser i dag på universite­t/högskolor.

– Vi är inspirerad­e och jättenöjda, säger Madeleine Opira.

Oroar det att 186 inte svarade befarar ni att de inte fått gymnasiebe­hörighet?

– Nej. Vi vet att det är svårt att få folk att besvara och skicka tillbaka enkätunder­sökningar.

Presentati­on prisas

Dream Challange är en tävling. Under fyra veckor sker lika många träffar, a två timmar per gång och det går ut på att eleverna ska förstå vad som krävs för att nå uppfylla sina drömmar. Med vägledning ska de presentera sina framtidspl­aner, den bedöms av en tävlingsju­ry.

– Jag kan berätta om en elev med målsättnin­g att arbeta inom vården. Eleven har sedan stärkt sin utbildning i ambition att bli läkare. Det känns fantastisk­t. Vi vet att programmet påverkat många deltagare, säger Madeleine Opira.

81 procent svarade att tävlingen påverkade deras val av gymnasiepr­ogram.

2017 genomförde­s Dream Challange på Grönkullas­kolan i Rissne. Av dessa 17 årskurs 8-elever har nio besvarat enkätunder­sökningen.

Förverklig­ar drömmen

Det finns fler goda exempel. Som Sara Ali. 2015 deltog hon i tävlingen på Husbygårds­skolan.

– Dream Challenge gav mig mycket. Jag hade en dröm om att bli civilingen­jör, men visste inte hur.

Dream Challenge gav mig mycket. Jag hade en dröm om att bli civilingen­jör, men visste inte hur.

Efter ett år på naturprogr­ammet visste Sara mer. Hon valde bort ämnen och adderade specialise­rad matematik. I dag går hon andra läsåret på KTH med inriktning samhällsby­ggnad.

– Under Dream Challenge lärde jag mig att sätta upp mål, planera för min framtid. Jag kom tvåa i tävlingen, men har haft nytta av det vi lärde oss, kontaktern­a vi fick, säger Sara Ali.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON
 ??  ?? GLAD. Dream Challenge gav Sara Ali vägledning, i dag läser hon på KTH.
GLAD. Dream Challenge gav Sara Ali vägledning, i dag läser hon på KTH.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden