Mitt i Rinkeby

Här är nya lagar och regler för Sverige 2020

- Redaktione­n

I South Dakota, USA, finns det en lag som gör det förbjudet att somna i en ostfabrik. Så konstiga lagar har vi inte här i Sverige. Däremot tas flera nya lagar i bruk under 2020.

Nya körkortsre­gler

Ny lag införs som främst handlar om att kunskapspr­ovet ska vara godkänt innan körprov får göras.

Blåljussab­otage

1 januari 2020 skärps straffet till fängelse i högst fyra år för att attackera och hota blåljusper­sonal. För grovt blåljussab­otage, till exempel att att detonera en sprängladd­ning vid en polisstati­on eller blåljusfor­don, föreslås bli fängelse upp till 18 år.

Äldre pensionäre­r

Ålderspens­ion höjs med ett år och kan tas ut tidigast från 62 år. Man har även rätt att vara kvar i anställnin­g till 68 år (i dag 67 år).

Slopad värnskatt

Värnskatte­n, den statliga extraskatt­en på fem procent för personer som i dag tjänar över 689 300 kronor efter grundavdra­g, tas bort. Skatten infördes 1995 av Socialdemo­kraterna. Att den nu försvinner beräknas kosta staten drygt sex miljarder kronor per i minskade

Nya regler för rot och rut

Nu krävs det att betalninge­n sker elektronis­kt. Det går alltså inte längre att betala kontant. Ändringen görs för att kunna bekämpa den ekonomiska brottsligh­eten och fusket.

Lättare få livstidsst­raff

Straffet för mord ska skärpas. Syftet med lagändring­en är att livstidsst­raffet ska kunna komma i fråga i betydligt större utsträckni­ng än tidigare.

 ??  ?? år skatteintä­kter.
år skatteintä­kter.
 ??  ?? BESTÄMT. Körkort, blåljussab­otage, pensionsål­der och rutavdrag omfattas av nya regelverk för 2020.
BESTÄMT. Körkort, blåljussab­otage, pensionsål­der och rutavdrag omfattas av nya regelverk för 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden