Mitt i Rinkeby

Fem böcker med koppling till Rinkeby.

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

RINKEBY

Än är sommaren inte riktigt över. Här tipsar biblioteka­rien Samira Maalla från Rinkeby bibliotek om några böcker med Rinkebykop­pling, perfekta för både solstolen eller en regnig dag i soffan.

• Gunilla Lundgren, ”Rinkeby 163: Världens by” (2013)

– Gunilla Lundgren är en författare som skrivit många böcker om och med Rinkebybor­na. Den här innehåller berättelse­r av unga bosatta i Rinkeby. Om deras liv och drömmar, samt intervjuer med deras äldre släktingar.

• Gunilla Lundgren och Le

glatenge pen club, ”Askungen i Rinkeby” (2016)

– Passar barn från 9-12 år. Handlar om en romsk flickas vardag i Rinkeby. Under två års tid träffade Gunilla Lundgren 15 romska barn på biblioteke­t i Askebyskol­an, och det var under dessa möten som boken växte fram.

• Elise Karlsson, ”Klass”

(2017)

– Handlar om romanens huvudperso­n Hélèn och och • hennes pojkvän Rikard, om hur ett nytt liv efter gymnasiet kan bli. Uppväxtski­ldring som utspelar sig i Rinkeby.

• Alexandra Pascalidou,

”Bortom mammas gata” (2001)

– I boken berättar Pascalidou om flykten till Sverige och uppväxten i Rinkeby. Hur hon möter rädsla, rasism och annat. Hon inger mycket hopp trots det svåra. Finns även översatt till Grekiska. Christian Holmen och Dick Sundevall, ”Tre bröder” (2005)

– Författarn­a har gått igenom allt material om fallet med mordet på den 19-årige Radu Acsinia, som sköts till döds vid Rinkeby tunnelbane­station 2002.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? LÄSNING. Samira Maalla från Rinkeby bibliotek tipsar om lokal litteratur. Genrebild.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST LÄSNING. Samira Maalla från Rinkeby bibliotek tipsar om lokal litteratur. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden