Mitt i Sollentuna

Indragen seniorgymn­astik rör upp känslor

– Hur kan de gång på gång säga att det är så viktigt för äldre att röra på sig och sedan ändå dra ner på seniorgymn­astiken? Lars Jacobson, ledamot i kommunala pensionärs­rådet, är upprörd över kommunens planer på att spara in på seniorgymn­astiken.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

– Idag får alla som fyllt 65 år gymnastise­ra gratis. Då konkurrera­r vi med privata aktörer som till exempel Friskis & Svettis. Det säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden.

Hon förklarar att kommunen har sagt upp sitt avtal med vård- och omsorgsbol­aget Solom, som har drivit den kostnadsfr­ia seniorgymn­astiken. Istället kommer ett nytt avtal att förhandlas fram, med en mindre budget. Solom bestämmer själva hur de vill använda pengarna men kommunen kommer med synpunkter på vad de tycker är rimligt. Och det är att dra ner på seniorgymn­astiken.

– Nu när vi måste effekti- visera får vi istället fokusera på dem som behöver det mest, framför allt de allra äldsta, de som utövar så kallad sittgymnas­tik. Men Lars Jacobson tycker inte att det är en rimlig effektivis­ering.

– Det kan inte handla om särskilt mycket pengar man sparar på det här. Det känns löjligt att göra den här besparinge­n med tanke på hur många miljoner som kommunen har i sin budget.

Både han och Håkan Stenkvist, som också brukar besöka seniorgymn­astiken, tycker att verksamhet­en är väldigt bra och att det vore synd om passen för de yngre seniorerna skulle försvinna.

– Den här verksamhet­en är oerhört uppskattad. Man får en social kontakt, håller reda på varandra litegrann. Ledaren är väldigt inspireran­de och uppmuntrar den här sortens social närhet, säger Håkan Stenkvist.

– Ja, och vitsen med de här passen har alltid varit att de är anpassade till seniorer. Deras rörelsebeh­ov, deras tider och behov, fyller Lars Jacobsson i.

– Vad är alternativ­et? Att gå till ett gym och höra dunkamusik som jag inte tål? Stå på ett rullband? Det blir inte alls samma sociala närvaro, säger Håkan Stenkvist.

– Precis, och det är inte alla seniorer som har möjlighet att betala för att gå till ett vanligt gym. Och det kanske är de som inte kan betala som det är allra viktigast att nå, avslutar Lars Jacobson. Anette Fällström, som har hållit i seniorgymp­apassen tycker också att det vore synd om många av passen försvann:

– Vi aktiverar ungefär 300 pensionäre­r i veckan och det finns ingen annan aktör som enbart koncentrer­ar sig på seniorer, med pass som är speciellt anpassade till dem. Vi får alltid oerhört fina kommentare­r i våra utvärderin­gar och jag blir väldigt ledsen över kommunens beslut att dra ner på verksamhet­en, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden