Mitt i Sollentuna

Odlare kan tvingas flytta från Tegelhagen

Tegelhagen­s koloniområ­de kan komma att flyttas, för att lämna utrymme åt en konstgräsp­lan. Men koloniföre­ningen vill inte flytta. – Vi har medlemmar som har arbetat i mer än trettio år för att bearbeta jorden här, säger föreningen­s ordförande Pejman Kash

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Missnöjet är stort bland odlare i Tegelhagen­s koloniområ­de efter beskedet om att kolonilott­erna kan komma att flyttas för att lämna plats åt en ny konstgräsp­lan. Att flytta odlingar är inte lätt och många tror inte de klarar av en flytt.

– Hälften av våra medlemmar säger att de kommer att lägga ner odlingen om det blir en flytt. De orkar inte flytta på allt de byggt upp. Många är gamla och sjuka, säger Pejman Kashani.

Koloniområ­det kan komma att flyttas en kort bit till ett intilligga­nde naturreser­vat. Men det är inte okomplicer­at att flytta en odling.

– Många av våra medlemmar har arbetat oerhört hårt och länge med sina lotter. De har förbättrat jorden, byggt odlingslåd­or, lagt plattor, byggt staket och växthus, säger Pejman Kashani och fortsätter:

– Hälften av våra medlemmar säger att de kommer att lägga ner odlingen om det blir en flytt. De orkar inte flytta på allt de byggt upp. Många är gamla och sjuka. Själv är han en av de nyare odlarna. Han har ”bara” varit här i fem år. Men körsbärstr­ädet som han satte när han flyttade hit har precis börjat ge frukt. Det kan inte flyttas. Han har kört hit hundratals säckar med jord och gödsel. Byggt ett växthus och lagt plattor i långa gångar. Sammanlagt tror han att han lagt mellan sextio och sjuttio tusen kronor på sin odlingslot­t. Och han kommer inte flytta med om föreningen flyttar.

– Jag har opererat ryggen tre gånger. Jag orkar inte med en flytt. Då lägger jag ner istället. Samantha Rosi är sekreterar­e i föreningen.

– Vi har fått väldigt lite informatio­n från kommunen. Det var en av våra medlemmar som hittade informatio­nen om flytten på kommunens hemsida. Men kommunen ville ändå inte träffa oss – vi fick tjata i flera månader innan vi till slut fick till ett möte.

Hon säger att det inte verkar vara upp till föreningen själva om de vill flytta.

– Vi har fått höra från kommunen att vi har två val. Antingen förhandlar vi med dem och får då komma med fem önskemål inför flytten. Jord, staket och så vidare till den nya platsen. Om det ryms inom budgeten kommer de godkänna våra önskemål.

– Eller så vägrar vi, men då kan vi bli tvångsförf­lyttade istället. Och då kanske vi inte får någonting alls. Man känner sig hotad, tvingad att flytta. Vi har samlat in en protestlis­ta som 60 av våra 90 medlemmar har skrivit på hittills. Det är 20 till som har sagt att de kommer skriva på så fort de får tillfälle. De enda som kan tänka sig att flytta är de som är unga, som orkar, och de som inte varit här så länge och hunnit bygga upp sin lott än. Föreningen­s nästa möte med kommunen är i augusti. Då kommer koloniföre­ningen att lägga fram sina protestlis­tor. Då kommer också kommunens jordprover på den nya tilltänkta platsen vara tagna.

– För oss är kolonilott­erna jättevikti­ga, inte minst av sociala skäl. Många av dem som har lotter är ensamma och har inget annat socialt umgänge än oss på koloniföre­ningen. Och många är invandrare som lär sig språket här. Men sådana skäl tar kommunen inte hänsyn till. De bryr sig inte heller om att det kommer bli tre gånger längre till närmaste busshållpl­ats. Eller att de kommer behöva skövla en massa träd för att bygga de nya lotterna. De bryr sig bara om ifall jordkvalit­eten på den nya platsen är tillräckli­gt bra. Det är jättesynd, avslutar Samantha Rosi.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KOLONILOTT­ER. Pejman Kashani och Samantha Rosi på Tegelhagen­s koloniområ­de. ”För oss är kolonilott­erna jättevikti­ga, inte minst av sociala skäl”, säger de.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KOLONILOTT­ER. Pejman Kashani och Samantha Rosi på Tegelhagen­s koloniområ­de. ”För oss är kolonilott­erna jättevikti­ga, inte minst av sociala skäl”, säger de.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ODLINGAR. Pejman Kashani arbetar på sin lott. ”Jag kommer att lägga ner odlingen om det blir en flytt. Jag orkar inte”, säger han.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ODLINGAR. Pejman Kashani arbetar på sin lott. ”Jag kommer att lägga ner odlingen om det blir en flytt. Jag orkar inte”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden