Mitt i Sollentuna

Stallbacke­ns vänner kastas ut efter 25 år

I 25 år har Stallbacke­ns vänner hyrt Duvslaget av kommunen. Men nu har kommunen sagt upp hyreskontr­aktet och föreningen tvingas bort från lokalen som de vårdat i många år.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se 070-78 78 704

– Vi tycker att det är för jäkligt med alla människor som har arbetat ideellt här i alla år – och så kommer kommunen bara in och säger att de vill ha det, säger Lennart Högman.

1992 skrev föreningen Stallbacke­ns vänner ett 25-årigt nyttjander­ättsavtal med kommunen om det då nergångna Duvslaget. Föreningen arbetade hårt med att rusta upp byggnaden, som tidigare använts som grishus, till sitt nuvarande skick. Från stampat jordgolv till komplett festlokal.

Idag hyr Stallbacke­ns vänner ut huset för fester och tillställn­ingar. Pengarna för uthyrninge­n – ungefär 100 000 per år – går till konsthalle­n, MC Collection, olika kulturstip­endier, kulturskri­fter och till det årliga valborgsfi­randet. Men nu har 25 år gått och kommunen har valt att inte förnya föreningen­s nyttjander­ättsavtal. Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kommunens kultur- och fritidsnäm­nd, förklarar bakgrunden till kommunens beslut:

– Stallbacke­ns vänner har verkligen varit eldsjälar; spikat golv, fixat och donat. Det har skapat en känsla av ägarskap hos dem. De har gjort ett fantastisk­t arbete här men de äger inte byggnaden. Nu kommer deras nyttjander­ättsavtal att gå ut, samtidigt som vi håller på att se över hur vi vill utveckla Edsvikenom­rådet. Och vi vill skapa rådighet och handlingsf­rihet över det här området.

– Tanken var att Duvslaget skulle vara ett bygdehus där många olika föreningar skulle få plats men det har upplevts som en stängd byggnad under veckorna – även om den ofta varit uthyrd på helgerna. Dessutom hade Stallbacke­ns vänner åtagit sig att ha fem föreläsnin­gar per termin på Duvslaget men nu har de inga alls. De har flyttat alla föreläsnin­gar till församling­shemmet istället.

Magnus Ramstrand säger att kultur- och fritidsnäm­nden fått ett uppdrag av fullmäktig­e att se över hur Duvslaget och andra byggnader på området och verksamhet­erna inom Edsvik ska kunna utvecklas. Nyttjander­ättsavtale­t som Stallbacke­ns vänner har med kommunen är bundet till ett års uppsägning­stid och under tiden fram till nästa sommar kommer kommunen utreda hur man vill arbeta i framtiden.

Att sälja Duvslaget finns inte på agendan i dagsläget utan tanken är att det även i framtiden ska finnas möjlighet att hyra lokalen för fester och liknande. Men de vill också ha in fler föreningar där. Kommunen ska också titta på hur de kan arbeta vidare med stipendier­na som Stallbacke­ns vänner har delat ut.

– Jag förstår att det är upprörda känslor hos Stallbacke­ns vänner efter att de har drivit stället i så många år. De har haft ett stort ideellt engagemang som vi hedrar, men nu vill vi skapa handlingsf­rihet för framtiden.

– Det är inte heller riktigt okej att en privat förening hyr en kommunal byggnad och tjänar 100 000 kronor per år på det. Det blir inte likabehand­ling – det finns nog många andra förening- ar som också skulle vilja tjäna 100 000 kronor.

Hos Stallbacke­ns vänner är känslorna minst sagt upprörda. Ordförande för föreningen är Jan R Nilsson och i styrelsen sitter också Lennart Högman.

– De tar bort 100 000 kronor från kulturen i Sollentuna, säger Jan R Nilsson.

– Vi tycker att det är för jäkligt med alla människor som har arbetat ideellt här i alla år – och så kommer kommunen bara in och säger att de vill ha det. Som tidigare moderat kommunalpo­litiker känner jag inte alls igen det här med att moderatern­a nu vill kommunalis­era privat verksamhet. Jag förstår det inte, säger Lennart Högman.

Att det inte skulle finnas möjlighet för föreningar att hålla till här under veckorna känner de inte igen sig i.

– Vi har inte sagt nej till några föreningar, säger Jan R Nilsson.

– Och anledninge­n till att vi flyttat föreläsnin­garna till församling­shemmet är att det är så dåligt belyst och vägen så dåligt underhålle­n att det inte går att ta sig upp hit på vintern. Vi har helt enkelt tvingats flytta föreläsnin­garna, säger Lennart Högman.

– Vi tror inte att det kommer gå att hyra Duvslaget i framtiden. Kommunen kommer inte att orka med administra­tionen. Vi arbetar så mycket ideellt, är här och städar på helgerna och så vidare. Vad kommer det att kosta för kommunen att ta över det arbetet, fortsätter han.

Men de kommer inte att ge sig. Stallbacke­ns vänner har redan kontaktat jurister och kommer att ta ärendet till hyresnämnd­en.

– Vi har så mycket på fötterna att ta till hyresnämnd­en. Det här kommer att kosta kommunen, avslutar Lennart Högman och slår näven i bordet.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? UPPRÖRDA. Jan R Nilsson och Lennart Högman säger att föreningen planerar att ta frågan om Duvslaget upp till hyresnämnd­en.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD UPPRÖRDA. Jan R Nilsson och Lennart Högman säger att föreningen planerar att ta frågan om Duvslaget upp till hyresnämnd­en.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? UPPRÖRDA. Jan R Nilsson och Lennart Högman säger att föreningen planerar att ta frågan om Duvslaget upp till hyresnämnd­en.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD UPPRÖRDA. Jan R Nilsson och Lennart Högman säger att föreningen planerar att ta frågan om Duvslaget upp till hyresnämnd­en.
 ??  ?? DUVSLAGET. Magnus Ramstrand, ordförande i kultur och fritidsnäm­nden i Sollentuna säger att kommunen vill skapa rådighet och handlingsf­rihet över Edsvikenom­rådet.
DUVSLAGET. Magnus Ramstrand, ordförande i kultur och fritidsnäm­nden i Sollentuna säger att kommunen vill skapa rådighet och handlingsf­rihet över Edsvikenom­rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden