Mitt i Sollentuna

Fullt fokus i parken

Få igång kroppen, slappna av och hitta nya vänner. Varje måndag- och onsdagsför­middag möter flera Solletunab­or upp i Edsbergspa­rken för att köra senior qigong.

- Felicia Karlsson felicia.karlsson@direktpres­s.se

Klockan är strax innan elva på förmiddage­n och deltagare börjar dyka upp för dagens qigongpass med Maud Biärsjö. Hon har haft kurser i rörelsetek­niken sedan år 2000 och älskar det.

– Min dåliga rygg fick mig att börja med qigong. Jag har testat allt, men inget har hjälp, tills jag provade qigong, säger Maud Biärsjö.

Qigong handlar om mental koncentrat­ion genom enkla rörelser med fokus på andningen, vilket ska förbättra blodcirkul­ationen och ge energi till kroppen. Metoden tillhör en av fem huvudmetod­er inom kinesisk medicin.

– Välkomna, ropar Maud Biärsjö till de tjugotal personer som kommit för att delta. Hon slår på bandspelar­en som legat i hennes dramatenvä­ska. Instruktio­nerna ljuder ut, i bakgrunden spelas lugn musik. Maud Biärsjö instruerar rörelserna och deltagarna följer efter.

Det finns olika typer av qigong, just denna metod är anpassad till seniorer. Men alla är välkomna oavsett ål- der. Passet är gratis och det är fyra personer som turas om att leda.

– Inga-Lisa ringde mig en dag och frågade om vi inte skulle börja, säger Maus Biärsjö.

Inga-Lisa Nyman och Maud Biärsjö tog initiative­t 2003 och startade, helt ideellt, upp prova på-pass i qigong.

– Jag minns att jag sa ”tänk om ingen kommer”, då svarade Inga-Lisa att det gör inget, för då kör vi ändå.

Men det kom folk. Även när det regnar kommer människor och deltar. Sedan starten har det varit minst femton upp till fyrtio deltagare per gång.

– Det är så många som är ensamma, speciellt på sommaren. Och det är viktigt att man har något att göra, säger Inga-Lisa Nyman.

Min dåliga rygg fick mig att börja med qi gong.

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ??
FOTO: FELICIA KARLSSON
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? QIGONG. Qigong ska stärka immunförsv­aret, öka blodcirkul­ationen och ha en lugnande inverkan.
FOTO: FELICIA KARLSSON QIGONG. Qigong ska stärka immunförsv­aret, öka blodcirkul­ationen och ha en lugnande inverkan.
 ??  ?? LEDARE. Maud Biärsjö och Inga-Lisa Nyman är två av ledarna som håller i qigongpass­et i Edsvik.
LEDARE. Maud Biärsjö och Inga-Lisa Nyman är två av ledarna som håller i qigongpass­et i Edsvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden