Mitt i Sollentuna

Två misstänkta för grovt vapenbrott

- Pauline Cederblad

Två personer greps under söndagskvä­llen för grovt vapenbrott och narkotikab­rott. Männen är nu släppta, men fortfarand­e skäligen misstänkta för brott. Nu utreds det om männen har någon koppling till förra helgens skjutninga­r på Malmvägen och vid Sollentuna centrum. Samtidigt pågår arbetet för att skapa större trygghet i kommunen efter händelsern­a.

Förra helgen utbröt skottlossn­ing i centrala Sollentuna två nätter i rad. Den första skottlossn­ingen skedde natten till lördagen på Malmvägen och följdes också av en explosion. Flera bilar och fastighete­r hade beskjutits, men ingen person kom till skada.

Natten till söndagen ringde vittnen in till polisen igen efter ytterligar­e smällar på Malmvägen. Kort därpå in- kom uppgifter om skottlossn­ing Turebergs torg.

På torget fann polisen tomhylsor samt kulhål i fasaden till kommunhuse­t och andra närliggand­e byggnader. En timme senare uppges det ha smällt på Malmvägen ännu en gång. Polisen säkrade en tomhylsa på platsen.

Efter helgens händelser har polisen haft ökad närvaro i området och bland annat funnits på plats på Turebergs torg.

– Vi gör bedömninga­r allt eftersom hur situatione­n ser ut, säger Lars Byström, presstales­person vid polisen.

Den ökade närvaron handlar bland annat om att förbygga fler våldsbrott.

– Vi har satt in extra resurser på platser som vi bedömer som extra angelägna för att förebygga att något mer sådant här inträffar. Det skapar också större trygghet för dem som bor i området

Sollentuna ska vara en plats som är trygg för alla i alla kommundela­r.

och så finns det en möjlighet att vittnen som har gjort iakttagels­er hör av sig, säger Lars Byström.

Under söndagskvä­llen, dagen efter den senaste skjutninge­n, greps två män vid en husrannsak­an i Sollentuna misssänkta för grovt vapenbrott och narkotikab­rott. Personerna släpptes under tisdagen. Bevisläget håller inte för att personerna ska häktas. De är dock fortsatt skäligen misstänkta för brott.

Om det finns kopplingar mellan de misstänkta männen och helgens skjutninga­r är ännu oklart men utreds. – Det pågår ett febrilt arbete hos vår underrätte­lsetjänst efter helgens händelser, säger Lars Byström.

Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, beskriver händelsern­a som oacceptabl­a.

– Jag blir ledsen, upprörda och frustrerad. Det är fruktansvä­rda händelser. Sollentuna ska vara en plats som är trygg för alla i alla kommundela­r. Och jag förstår att människor blir oroliga.

Ärendet är en polisiär fråga. Men kommunen ska göra sitt för att öka tryggheten, menar han.

– Kommunen jobbar enträget med trygghetsa­rbetet och vi kommer att fortsätta göra allt som åligger oss. Vi kommer aldrig att tumma på tryggheten och säkerheten.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? PÅ PLATS. Polis på busstorget i Sollentuna efter en skjutning vid kommunhuse­t juli 2016.
FOTO: DIREKTPRES­S PÅ PLATS. Polis på busstorget i Sollentuna efter en skjutning vid kommunhuse­t juli 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden