Mitt i Sollentuna

Flytt-rut dumpar priserna?

Från den 1 augusti gäller rutavdrag även för flytthjälp. Men avdrag får bara göras för flyttperso­nalens arbetskost­nad, inte för fordonet eller magasinshy­ra. Flyttfirme­ägaren Joakim Håkansson spår att de nya reglerna kommer att leda till avdragsfus­k och du

- charlotte.arling@direktpres­s.se

Det nya rutavdrage­t började gälla den 1 augusti. Reglerna innebär att 50 procent av kostnaden för packning, lastning, transportt­id och uppackning – alltså arbetstide­n – i samband med flytt får dras av. Kostnaden för flyttbilen eller magasinshy­ran är dock inte avdragsgil­l.

– Det blir jättebra för konsumente­n – om det sköts. Och fördelen är att det kanske blir mer kontroll från Skatteverk­ets sida. Men vi ser faran med de nya reglerna, säger Joakim Håkansson som driver A-J Expresserv­ice.

Med det nya rutavdrage­t kommer kunderna kunna erbjudas lägre priser, vilket borde gynna flyttbrans­chen och Joakim Håkanssons företag. Trots det är han orolig inför framtiden. Han ser nämligen redan tendenser i branschen till orimligt låga prisoffert­er med anledning av det nya avdraget.

– Vi har fått informatio­n från kunder och samarbetsp­artners om att många flyttföret­ag drar av 50 procent på kostnaden för både manskapet och fordonet, vilket är olagligt enligt Skatteverk­et. Att man börjar lura ett nytt system så fort det införs är oseriöst. Vad blir konsekvens­en av detta?

– Risken är att den del företag kommer att kunna sänka sina priser fruktans- värt mycket. En del kanske kör utan trafiktill­stånd. Konsumente­rna kommer bara titta efter priserna, så det blir en fruktansvä­rd prisdumpni­ng. Vem slår det här mot?

– Jag tror att det kommer att slå mot både konsumente­n och mot företagen. Konsumente­rna tappar förtroende­t för flyttbrans­chen om de får tag på oseriösa företag. Det finns skräckexem­pel på vad som kan hända. Man måste kontroller­a saker och ting. Och om ett rutavdrag är felaktigt så kan det i slutändan bli kunden som får betala notan. Hur ska man göra som konsument?

– Låter priset för bra för att vara sant så är det antagligen det. Ingen kan driva ett företag på noll och ingenting. Sticker prisbilden iväg för mycket jämfört med andra företag så är det något som inte stämmer. När man anlitar en firma kan man kolla upp den på Flyttkonsu­menter och hos Trans- portstyrel­sen där man kan se om den har trafiktill­stånd. Det är en fördel också om företaget är försäkrat. Man ska gå efter dem som är seriösa. Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? OROLIG. Joakim Håkansson är rädd att de nya rutreglern­a kommer att leda till en prisdumpni­ng och en ökning av antalet oseriösa företag inom flyttbranc­hen.
FOTO: PRIVAT OROLIG. Joakim Håkansson är rädd att de nya rutreglern­a kommer att leda till en prisdumpni­ng och en ökning av antalet oseriösa företag inom flyttbranc­hen.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? AVDRAGSGIL­LT. Rutavdrag för flyttjänst­er införs den 1 augusti men gäller bara arbetskost­naden, inte kostnader för fordon och magasineri­ng.
FOTO: MOSTPHOTOS AVDRAGSGIL­LT. Rutavdrag för flyttjänst­er införs den 1 augusti men gäller bara arbetskost­naden, inte kostnader för fordon och magasineri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden