Mitt i Sollentuna

Korskampan­j skapar debatt

Det hela började efter ett terrordåd i norra Frankrike i juli, då flera personer togs som gisslan och en präst dödades.

- Anna Wettergård

Kort därefter startades en Facebookgr­upp i Sverige, med namnet Mitt Kors/My Cross. Där uppmanades personer att, i solidarite­t med förföljda kristna, bära kors och lägga upp bilder på det i gruppen. Det skapade dock debatt. Svenska kyrkans kommunikat­ionschef Gunnar Sjöberg skrev följande på sin Facebooksi­da: ”…uppmaninge­n känns uppvigland­e och okristligt i de motsättnin­gar som redan råder. Vill vi dra saken till religionsk­rig…?”. Bland annat Bitte Assarmo, chefredakt­ör på Katolskt magasin, upprördes över Sjöbergs inlägg.

Så här sade hon till tid- ningen Dagen: ”Han menar att det betyder något annat när han bär korset. Skulle medlemmarn­a i gruppen bära korset av illvilja? Det här är en fredlig uppmaning för att säga att vi står för vår tro utan att vara rädda. Men han misstänkli­ggör inte bara initiativt­agarna utan även medlemmarn­a i gruppen”. Lasse Svensson, en kyrkoherde som tidningen pratar med, tycker att det är fint att människor vill bära kors kring halsen.

– För många är också korset kring halsen en hjälp i vardagen, påminnelse­n om att Guds närhet och hjälp, säger han och fortsätter: – Jag blir glad också när jag ser butiksägar­e och restaurang­ägare som har hängt upp ikoner och Mariabilde­r sina affärer. Man skäms inte för sin tro, tvärtom.

Han tycker att det är tråkigt med debatten som har uppstått.

– Korset talar om försoning. Då blir det tragikomis­kt när man i stället polemisera­r mot varandra kring just korset.

 ??  ?? PROVOKATIO­N. En kampanj om att öppet bära sitt kors har av vissa tolkats som närmast en provokatio­n.
PROVOKATIO­N. En kampanj om att öppet bära sitt kors har av vissa tolkats som närmast en provokatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden