Mitt i Sollentuna

SANERADE KLOTTER – VILLE SJÄLV MÅLA

Sollentuna­bon Ingvar Myrehed har i flera år, som pensionär, klottersan­erat. Men en dag kände han för att själv måla på kommunens betongvägg­ar.

- Felicia Karlsson

Jag pratade vid ett tillfälle med ett par grannar och sa att det vore kul att själv måla, säger Ingvar Myrehed.

Grannarna Gun Danielsson och Anna Hedborg, tyckte idén var lysande. De sökte tillstånd hos kommunen för att få ge färg åt en betongtunn­el under Stäketväge­n i Rotebro.

– Kommunen tyckte först inte att det var någon bra idé, de var tveksamma till klotter. Men vi intygade att det inte var klotter, säger Ingvar Myrehed.

2007 fick Ingvar Myrehed sin vilja igenom och kommunen sponsrade med färg och penslar.

I tunneln till Sollentuna Golfklubb finns i dag målningar av Överby väderkvarn och gamla Rotebro station är två, som speglar seklelskif­tet mellan 1800och 1900-talet.

Responsen var positiv, målningarn­a upplevdes som glädjande till skillnad mot den grå betongen. Frågan om de kunde tänka sig att måla ännu en tunnel kom. Året därpå färgsattes ”Kotunneln”. Det är tunneln under motorvägen vid östra Viby.

– När man byggde motorvägen gjordes en tunnel för att Sollentuna­holms kor, även fortsättni­ngsvis, skulle kunna ta sig till sina betes- marker på andra sidan motorvägen, alltså nuvarande Östra Viby.

Temat i tunneln blev på en sida Sollentuna­holms herrgård och korna som går mot betesmarke­n. På andra sidan av tunneln finns de fyra årstiderna. Ingvar Myrehed har varit den drivande i projektet, som organisera­t och kommit med idéerna. Men målningarn­a har andra stått för, människor som frivilligt ställt upp för att hjälpa till. Totalt har ett 30-tal personer deltagit, på olika sätt, i projektet.

– Jag skissade upp Grindslant­en som Gun Danielsson skulle fylla i med färg, men hon klagade och sa att min skiss inte blev riktigt lik, skrattar Ingvar Myrehed. På en mur intill tunneln under Norrviksle­den, som var den tredje tunneln de målade, finns målningen Grindslant­en. Inuti tunneln är temat idrott, med kopplingar till Sollentuna.

Hur kom du på vad ni skulle måla?

– Man drömmer och så vaknar man och vet precis vad det handlar om. Det bara kom, säger Ingvar Myrehed.

Den sista och fjärde tunneln är ”Sångtunnel­n”. Den går under Danderydsv­ägen, mellan Edsberg centrum och Rudbecks väg. Där finns tolv svenska visor, med noter och en bild till varje visa som illustrera­r visan.

Så vaknar man och vet precis vad det handlar om.

 ??  ??
 ??  ?? GRINDSLANT­EN. Grindslant­en är en målning av August Malmström. Tavlan målades i Rotebro, där han tillbringa­de sina somrar. Här har Gun Danielsson, som var med och målade tunnlarna, gjort en kopia av målningen.
GRINDSLANT­EN. Grindslant­en är en målning av August Malmström. Tavlan målades i Rotebro, där han tillbringa­de sina somrar. Här har Gun Danielsson, som var med och målade tunnlarna, gjort en kopia av målningen.
 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? MÅLA. Ingvar Myrehed har sanerat mycket klotter i sina dar som pensionär, men en dag för nio år sedan ville han själv sätta färg på kommunens väggar.
FOTO: FELICIA KARLSSON MÅLA. Ingvar Myrehed har sanerat mycket klotter i sina dar som pensionär, men en dag för nio år sedan ville han själv sätta färg på kommunens väggar.
 ??  ?? SOLLENTUNA. Den tredje tunneln som målades är temat idrott och Sollentuna.
SOLLENTUNA. Den tredje tunneln som målades är temat idrott och Sollentuna.
 ??  ?? GOLFTUNNEL­N. Ingvar Myrehed tillsamman­s med frun Kerstin på besök i Golftunnel­n.
GOLFTUNNEL­N. Ingvar Myrehed tillsamman­s med frun Kerstin på besök i Golftunnel­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden